Home Vijesti VIDEO Počelo je ono čega se mnogi boje, Ukrajina prvi put napala ruski teritorij zapadnim oružjem: Moskva već zaprijetila totalnim ratom

VIDEO Počelo je ono čega se mnogi boje, Ukrajina prvi put napala ruski teritorij zapadnim oružjem: Moskva već zaprijetila totalnim ratom

by Ante R.

Ukrajinske snage tvrde da su uspješno pogodile ruski raketni sustav S-300 na teritoriju Rusije u Belgorodu koristeći oružje koje je isporučio Zapad.

“Prekrasno je gorio. To je ruski S-300. Na ruskom teritoriju. Prvih dana nakon dopuštenja korištenja zapadnog oružja na neprijateljskom teritoriju”, objavila je ministrica ukrajinske vlade Irina Vereščuk u ponedjeljak na Facebooku uz sliku koja navodno prikazuje napad.

Ovo se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden dao Ukrajini dopuštenje za izvođenje ograničenih napada američkim oružjem na ruskom teritoriju oko Harkiva. Nekoliko europskih zemalja također je ukinulo ograničenja o tome kako se oružje može koristiti. Nije jasno je li oružje koje su Ukrajinci koristili u napadu na ruski teritorij isporučeno iz SAD-a, piše CNN.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij tijekom vikenda je zahvalio Washingtonu što je dopustio korištenje američkih raketnih sustava HIMARS u regiji Harkiv, no rekao je da ono nije dovoljno. Ukrajina dugo upozorava da ograničenja koja su zapadne zemlje postavile na upotrebu njihova naoružanja znatno sputavaju sposobnost Ukrajine da se brani.
Medvedev: “Sukob bi mogao eskalirati u sveopći rat!”

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti i bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nedavno je, nakon objave da će zapadne zemlje dopustiti upotrebu njihovog oružja pri gađanju ciljeva u Rusiji, rekao da Moskva nije blefirala kada je govorila o mogućnosti uporabe taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine i upozorio da bi sukob Moskve sa Zapadom mogao eskalirati u sveopći rat.

“Rusija smatra da je sve dalekometno oružje koje koristi Ukrajina već pod izravnim nadzorom vojnika iz zemalja NATO-a. To nije vojna pomoć, to je sudjelovanje u ratu protiv nas. A takvi postupci mogli bi postati casus belli (čin koji izaziva rat)”, rekao je Medvedev.

SAD i dalje stoji pri tome da ne dopusti Ukrajini upotrebu projektila dugog dometa u Rusiji, poznate kao ATACMS, koje mogu pogoditi mete udaljene 300 kilometara. Umjesto toga Ukrajina može koristiti samo rakete kraćeg dometa poznate kao GMLRS, koje mogu pogoditi ciljeve do 70 kilometara.

HOĆEMO LI IMATI PRESEDAN Pupovac: “Mjesto predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i manjine je crvena linija preko koje nećemo prijeći”

Napad ukrajinskih snaga na ruski teritorij oružjem kojim ju je opskrbio Zapad mogao bi označiti novo poglavlje u ratu. Ukrajina je, naime, dosad napadala Ruse na teritoriju na Krimu, koji su anektirali 2014. godine, koristeći projektile Storm Shadow koje je osigurala Velika Britanija., prenosi dnevnik.hr.

“Smiješno je kada napada desnicu”, Ilčić “prosvijetlio” Biljanu Borzan: Podsjetio na činjenice o Europskoj uniji koje ljevica često zaboravi kada proziva desne opcije

OVO BI MOGLO BITI ZANIMLJIVO Gabrijela Žalac i Josipa Pleslić doznale važnu vijest sa suda: Sporne poruke u kojima se spominje AP

You may also like

Verified by MonsterInsights