Home Svijet VIDEO/ Rusi eksperimentiraju s zarobljenim ukrajinskim tenkom: Modificirali ga u FPV verziju na daljinski upravljač

VIDEO/ Rusi eksperimentiraju s zarobljenim ukrajinskim tenkom: Modificirali ga u FPV verziju na daljinski upravljač

by Ante R.

Na društvenim mrežama proširila se snimka na kojoj se vidi eksperimentiranje ruskih snaga sa zarobljenim ukrajinskim tenkom T-72AMT kojeg su modificirali da se može upravljati daljinskim upravljačem. Iako konkretna namjena nije jasna, prema povijesnim presedanima može se zaključiti da bi im mogao koristiti za operacije čišćenja mina ili kao neka vrsta FPV (First person view) tenka.

Nizozemska web stranica za analizu obavještajne obrane Oryx, koja prati gubitke ruskih snaga, izvještava da je potvrđeno da je Rusija zarobila šest ukrajinskih T-72AMT, iako bi stvarni broj mogao biti veći. Ta varijanta, koja je nadogradnja tenka T-72A, prvi put je predana ukrajinskim oružanim snagama 2017. godine. Ono što isto tako, međutim, ostaje nejasno, jest kad i gdje je nastala niže priložena video snimka.

Videozapis počinje pogledom iz odjeljka za posadu tenka, koji se prenosi na zaslon FPV slušalica. Ruski vojnik, držeći daljinski upravljač, upravlja tenkom s ruba polja, pokazujući da bi se kupolom ili cijelim tenkom moglo upravljati na FPV način. Moguće da tenkom upravlja i više od jednog vojnika, odnosno da jedan vozi, a drugi kontrolira kupolu. Ostaje nejasno može li se iz oružja tog tenka isto tako i pucati daljinski.

Rusija je već prenamijenila zarobljena ukrajinska oklopna vozila, ali dodatak daljinskog upravljanja ovom tenku je novost. Povijesno gledano, tenkovi na daljinsko upravljanje korišteni su za razminiranje. I ruske, i ukrajinske snage upotrijebile su različitu opremu s posadom za čišćenje gustih minskih polja. Ruski ‘tankovi kornjače’, opremljeni plugovima za mine ili valjcima, nedavni su primjeri toga. Međutim, ti su tenkovi bili ranjivi na napade FPV dronova, što je zahtijevalo daljinsko upravljanje kako bi se smanjio ljudski rizik.

Američka vojska je također koristila tenkove na daljinsko upravljanje za razminiranje, kao što su M60A3 Panther i M1 Panther II vozila za otkrivanje i čišćenje mina (MDCV) u Bosni, na Kosovu i u Iraku. Njima se može upravljati na izravno ili daljinski radi zaštite osoblja.

Modificirani T-72AMT mogao bi poslužiti kao FPV tenk za opasne zadatke poput juriša na prvu liniju bojišta ili nošenja eksploziva za daljinsko detoniranje. Veza između operatora i tenka u izravnom vidnom polju predstavlja izazov, ali dron koji djeluje kao prijenosnik u zraku mogao bi riješiti taj problem, piše portal The War Zone.

Bartulica: Ferrari nije moj, poruka je onima koji su zlostavljali mene i moju obitelj

Rusija je pretrpjela značajne gubitke u naoružanju i ljudstvu u ratu s Ukrajinom, zbog čega je ključno pronaći načine za smanjenje rizika. Dopunjavanje inventara oklopa često uključuje korištenje starih tenkova i vozila, ali se svaka prilika za prenamjenu zarobljenih vozila iskorištava. Ako bude uspješna, ova pretvorba daljinskog upravljanja mogla bi se primijeniti na starije tenkove i oklopna vozila, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Podignuta nova optužnica protiv Kninske kraljice

You may also like