Home Svijet VIDEO/ Ukrajinska protuzračna obrana ostvarila uspjeh: Nova akvizicija zračnih snaga polučila rezultate protiv ruskih projektila i dronova: “Sjajno ih je vidjeti na djelu”

VIDEO/ Ukrajinska protuzračna obrana ostvarila uspjeh: Nova akvizicija zračnih snaga polučila rezultate protiv ruskih projektila i dronova: “Sjajno ih je vidjeti na djelu”

by Ante R.

Ukrajinska protuzračna obrana ostvarila je značajan uspjeh u neutralizaciji masovnih ruskih zračnih napada u ponedjeljak. Prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, danski borbeni lovci Lockheed Martin F-16 prvi su put korišteni za presretanje ruskih projektila i bespilotnih letjelica, a obarali su i ruske krstareće rakete.

Obaranje je uslijedilo tri tjedna nakon što je prvi F-16, od oko 85 njih, koliko su Belgija, Danska, Nizozemska i Norveška obećale, stigao u Ukrajinu. “Sjajno ih je vidjeti na djelu”, naveo je Joni Askola, finski analitičar, piše Jutarnji list.

Još ranije je bilo jasno da će ukrajinske zračne snage rasporediti F-16 na zadatke protuzračne obrane. Zrakoplovi su viđeni kako lete noseći parove AIM-9 infracrveno navođenih projektila zrak-zrak i AIM-120 radarski navođenih projektila zrak-zrak. Istovremeno, nisu viđeni naoružani projektilima zrak-zemlja, iako su uvelike kompatibilni s najboljim ukrajinskim proturadarskim projektilima zapadnjačke proizvodnje i GPS navođenim kliznim bombama.

Ima smisla da F-16 lete u patrolama protuzračne obrane, kako ističe analitičar Forbesa David Axe. Ukrajina je na udaru nemilosrdnih ruskih napada iz zraka, a njezine oružane snage mobiliziraju svako raspoloživo oružje kako bi maksimalno osujetile svakodnevne napade.

Ranojutarnji napadi u ponedjeljak bili su najteži u posljednjih dvije u pol godine od početka ruske invazije na Ukrajinu. Stotine ruskih balističkih i krstarećih projektila te eksplozivnih bespilotnih letjelica – koje su ispaljivane s ratnih brodova, teških bombardera i lansera s kopna – pogodile su Kijev i druge gradove, uništile velike dijelove ukrajinske električne mreže. Poginula su najmanje četiri civila.

Šteta je mogla biti i veća. Ukrajinsko zrakoplovstvo i vojska tvrde da su oborili 102 projektila i 99 dronova. U očajničkom nastojanju da pojačaju svoju protuzračnu obranu, Ukrajinci su počeli dizati helikoptere iz kojih vojnici strojnicama ruše bespilotne letjelice, a mrežu protuzračne obrane jačaju i dalekometnim projektilima zemlja-zrak te mobilnim naoružanim patrolama na kamionima. Sada su u sustav protuzračne obrane uključili i F-16.

Ti nadograđeni lovci iz 80-ih godina prilično su dobro opremljeni za tu ulogu. Ukrajinske zračne snage naoružavaju svoje F-16 s projektilima AIM-120B zrak-zrak iz 90-ih godina koji imaju domet do 65 kilometara, navođenim radarima smještenim u nosu. Za bliže borbe, F-16 nose projektile AIM-9L/Ms – prvi put predstavljene 80-ih – koji mogu pogoditi mete udaljene nekoliko kilometara prateći njihove infracrvene signale.

Pouzdano naoružanje

To nisu najnovije rakete zrak-zrak, ali su pouzdane i ima ih dosta u arsenalima ukrajinskih saveznika. Ukrajinske zračne snage, navodi Axe, ne bi trebale imati problema s održavanjem punog obima naoružanja svojih F-16 čak i ako tijekom iduće godine stigne još više ovih letjelica.

U prvim naletima ukrajinskih F-16 ciljane su ruske krstareće rakete, a kako će stizati sve više lovaca i kako će ukrajinske zračne snage proširivati svoje misije, F-16 bi mogli krenuti u borbu protiv ciljeva koji mogu uzvratiti vatru – protiv ruskih lovaca i na sustave protuzračne obrane. “Jednom kada Ukrajina dobije dodatne zrakoplove F-16, više pilota, dva zrakoplova Saab AEW, stekne veće iskustvo i više projektila, zrakoplovi će se koristiti u svrhe koje nadilaze samu protuzračnu obranu”, kaže Askola, misleći pritom na dva švedska špijunska zrakoplova Saab 340, odnosno radarske zrakoplove za rano upozoravanje koji Ukrajini tek trebaju biti isporučeni.

Kako bi zaštitila F-16 od ruskih projektila, Ukrajina na njima ima nedavno instalirane sustave zaštite Pylon Integrated Dispensing System (PIDS) i Electronic Combat Integrated Pylon Systems (ECIPS). Aktivni sustav PIDS izbacuje oblake metalnih komadića i vatrene baklje kako bi omeo nadolazeće radarske i infracrveno vođene protuzračne projektile. ECIPS, pak, sadrži pasivnu obranu koja nadopunjuje aktivnu i uključuje AN/ALQ-162 ometač za onesposobljavanje radara na zemlji, kao i AN/AAR-60 sustav upozorenja na projektile za aktiviranje pasivne obrane.

Sustavi obrane

Ometač zahtijeva specifično programiranje kako bi detektirao i uništio najnovije ruske radare. Zračne snage SAD-a pružile su pomoć u programiranju, raspoređujući zrakoplovce iz 68. eskadrile za elektroničko ratovanje sa sjedištem u Floridi u Europu kako bi prilagodili ometače ukrajinskih F-16.

“Oslanjajući se na podatke koje su dostavile Danska i Norveška, zatim prilagođavajući nove procese i pristupe uobičajenom procesu, tim je uspio shvatiti funkcioniranje sustava i započeti s radom”, izjavila je eskadrila. “Jedan F-16 s reprogramiranom kapsulom neće sam postići prevlast u zraku, ali može vam pružiti moment nadmoći u zraku na trenutak da postignete cilj koji ima strateški značaj i utjecaj”, rekao je dužnosnik eskadrile.

Zajedno, PIDS i ECIPS pružaju lovcima F-16 sveobuhvatnu zaštitu od širokog spektra neprijateljskih projektila. Za ukrajinske zračne snage, koje su već izgubile više od 90 od svojih otprilike 125 zrakoplova kojima je raspolagala prije rata, ovi sustavi samoobrane zadovoljavaju njihove hitne potrebe, piše Jutarnji list.

Ustavnopravni stručnjak o kontroli provedbe kompromitiranih unutarstranačkih izbora u Domovinskom pokretu

You may also like

Verified by MonsterInsights