Home Vijesti VIŠE POLICIJE NEGO NJIH Antiratna akcija: Zločini u Oluji su odgovornost svih nas

VIŠE POLICIJE NEGO NJIH Antiratna akcija: Zločini u Oluji su odgovornost svih nas

by Ante R.

Nekoliko udruga civilnog društva održalo je u srijedu polusatnu antiratnu akciju na Trgu bana Jelačića u znak sjećanja na ljude ubijene i protjerane tijekom i nakon vojne operacije “Oluja”, istaknuvši kako su počinjeni zločini odgovornost države i trebaju biti procesuirani.

Transparentima “Zločini u Oluji su odgovornost svih nas”, “Odajmo počast svim žrtvama” i “Nacionalizam ubija”, Centar za žene žrtve rata – ROSA, Centar za građansku hrabrost, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK (Sarajevo) i Ženska mreža Hrvatske izrazili su solidarnost sa svim žrtvama rata i zločina u povodu 27. godišnjice VRO “Oluja”.

“Neshvatljivo nam je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću. Aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama zločina, prema ljudima koji su ubijeni”, rekla je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata po završetku akcije.

Smatraju kako suočavanje s “Olujom” treba biti put pomirenja i razumijevanja, a sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u “Oluji” nemamo pravo upirati prste u druge.

Prema procjenama udruga, tijekom i nakon “Oluje” ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća, a Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njezinih građana, čiji je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan.

Bez priznavanja grešaka iz prošlosti, nema mirne budućnosti

“Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica te ukazujemo i upozoravamo na to da su ubijeni naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova je imovina pokradena i uništavana, članovi njihovih obitelji su protjerani, a povratak im je de facto desetljećima onemogućen”, kaže Pamuković.

Društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti. Protesti i incidenti pokazuju da je naše društvo i dalje podijeljeno, dodala je.

Za vrijeme polusatne akcije, koju je sa strane nadzirala policija, dio građana je prosvjedovao protiv aktivista – neki su slikali transparente i razgovarali s aktivistima, neki  izražavali negodovanje, vadili protutransparente te aktiviste psovali, vrijeđali i nazivali ih “četničkom bandom”.

Ana Gvozdić iz Inicijative mladih smatra da to što se mnogi protive njihovoj akciji pokazuje koliko je javnost slabo upoznata sa zločinima koji su počinjeni protiv civila, a oni upozoravaju upravo na taj problem i od institucija zahtijevaju da žrtvama i društvu omoguće pravo na istinu i pravdu.

“Očito je da ljudi koji su razgovarali s nama nisu upoznati s istinom, a još više boli to što kod njih osjećam nevoljkost da se s tom istinom suoče”, rekla je. – Hina

 

You may also like