Home Vijesti Ž. Markić: “Vrlo opasno je ono što radi Možemo i njima srodne stranke”

Ž. Markić: “Vrlo opasno je ono što radi Možemo i njima srodne stranke”

by Ante R.

Izvršna direktorica udruge U ime obitelji Željka Markić prozvala je u ponedjeljak stranku Možemo da pokušava cenzurirati medije koji pišu o temama koje joj nisu po volji, jer je prozvala VEM zato što je dodijelio sredstva portalu Narod.hr za temu “epidemije transseksualizma”.

“Smatramo vrlo opasnim pokušaje političkih stranaka Možemo i onih koji su s njima povezani da cenzuriraju medije koji pišu o važnim temama koje njima nisu po volji, te da iz pozicije političke moći napadaju udruge civilnog društva”, izjavila je Markić na konferenciji za novinare.

Da je neka druga politička stranka, kaže Markić, napala Vijeće za elektroničke medije (VEM) radi sredstava koja su dodijelili udrugama koje zagovaraju LGBTQ ili transrodnost, to bi se smatralo napadom na slobodu medija, cenzurom i napadom na civilno društvo.

Rekla je da se udruga U ime obitelji s portalom Narod.hr na javne natječaje VEM-a javlja posljednjih pet godina, a sve te godine dobivali su sredstva iz Fonda za pluralizam.

Ove godine je Fond za pluralizam dodijelio oko 450.000 eura na 37 različitih neprofitnih nakladnika, a Narod.hr dobio je oko dva posto tih sredstava.

Vukušić: Trendovi porasta rodne disforije među mladima 

Saborsku zastupnicu Ivanu Kekin (Zeleno-lijevi blok) “osobito su razbjesnila” sredstva koja su dobili za temu “epidemije transseksualizma u Hrvatskoj i svijetu”, a tema porasta broja maloljetnika koji je izjašnjavaju kao transrodni je izuzetno važna u svijetu i Hrvatskoj, kaže Markić.

Psihijatar Herman Vukušić odbacio je tvrdnje Kekin da u Hrvatskoj ne postoji dijagnoza poremećaja spolnog identiteta, kao što nije istina da u Hrvatskoj nema porasta rodne disforije među mladima, posebice u ženskoj tinejdžerskoj populaciji. Trendovi zabilježeni su u tri klinička bolnička centra u Zagrebu, Rijeci i Splitu, rekao je.

Osnovni je razlog napada Kekin to što je dio stručnjaka htio nametnuti hrvatskim liječnicima smjernice za promjenu spola po kojima su hormonalne i kirurške intervencije kod djece dozvoljene i prije 14. godine života, što hrvatska medicina smatra nedopustivim, ustvrdio je Vukušić.

Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić, komentirajući prozivke, rekla je da će VEM “dati javne novce osvjedočenoj diskriminatornoj organizaciji da bi i dalje maltretirala transrodne osobe u Hrvatskoj”.

“Smatramo da je to nedopustivo sa stajališta zakona koje regulira VEM, sa stajališta Ustava i antidiskriminacijskog zakona. To što je VEM napravio je čisto poticanje na diskriminaciju – daje nekome novce da bi mogao diskriminirati i širiti predrasude i stereotipe o jednoj društvenoj grupi”, rekla je Benčić.  – Hina