Home Vijesti Zagrebačka knjižara na udaru žestokih kritika i reakcija zbog objave o slučaju Severine: “Dugo nisam pročitala nešto ovako jadno, nisko, zločesto, podlo i ljubomorno.”

Zagrebačka knjižara na udaru žestokih kritika i reakcija zbog objave o slučaju Severine: “Dugo nisam pročitala nešto ovako jadno, nisko, zločesto, podlo i ljubomorno.”

by Ante R.
Knjižara

Nakon odluke Vrhovnog suda da se poništi odluka Županijskog suda o zajedničkom skrbništvu Severine Vučković i Milana Popovića nad sinom Aleksandrom, čime se vraća ocu, reagirale su brojne javne osobe, među njima i istaknuti hrvatski književnici. No, nisu svi sa odobravanjem reagirali na taj proglas i Severinin slučaj okarakterizirao kao povod za pružanjem empatije i solidarnosti prema pjevačici i njezinom sinu. Naime, Zagrebačka knjižara “Bookara” izazvala je brojne negativne reakcije svojim istupom na proglas hrvatskih pisaca i književnika. 

“Pozivamo građanke i građane na solidarnost i empatiju prema majci Severini Vučković i njezinom sinu Aleksandru Popoviću. Pozivamo nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava”, navodi se u proglasu čiji su potpisnici hrvatski pisci i intelektualci.

Na taj je istup reagirala zagrebačka knjižara Bookara istupom koji je izazvao burne reakcije.

Objava u cijelosti:

“Prva javna problematika u koju se uključuju hrvatski pisci. Mi ostajemo suzdržani jer je gospođa svaki tjedan pravila lokne vrata do nas kad je Aca bio mali i ne samo da nikad nije kupila slikovnicu, nego nije ni pogledala u izlog dječjih knjiga dok se fotografirala pred njim. A mi smo zlopamtila. I znamo koliko čita nova supruga njegovog oca pa mislimo da, ako je vidio knjigu, bila je iz njene ruke.

O potresu se nisu oglasili pisci. O činjenici da za djecu oboljelu od karcinoma skupljaju građani nisu se oglasili pisci. O korupciji se nisu oglasili pisci. O nepotizmu i mafiji u izdavaštvu se nisu oglasili pisci. O trgovini bijelim robljem se oglasio jedan pisac koji je zapravo novinar. Pisci se nisu oglasili ni o lektiri ni o udžbenicima i s tim povezanom mafijom i kartelima. Ni o čemu se nikad nisu oglasili pisci. Evo do danas”, navodi se u objavi zagrebačke knjižare.

Negativne reakcije

Objava je izazvala i lavinu negativnih komentara: “Hvala što ste mnogim ženama tako kristalno jasno objasnili zašto nikad ne trebaju ništa kupiti kod vas.”

“Dobro je znati, s obzirom da sam kupila kod vas djetetu slikovnicu, da ću biti u vašoj milosti ako ikad budem žrtva psihopata, nepravde i korupcije. Da sam znala sačuvala bih i račun.”

“Realno, ne govorite istinu. Mnogi od potpisnika kroz svoje pisanje bave se upravo svime što navodite. Ali da ne dajete podršku dječaku koji želi biti uz svoju majku, ali zbog greške u proceduri to nije u stanju, i to zato što njegova mama kod vas nije kupila slikovnicu, ovo je više nego strašno.”

“Dugo nisam pročitala (a čitam)nešto ovako jadno, nisko zločesto podlo i ljubomorno.”

Fokus knjiga najavila povlačenje iz Bookare

Nakladnik Fokus knjiga najavila je povlačenje knjiga iz knjižara Bookare.

“Ako si na trenutak smijemo utvarati da na bilo koji način utječemo na ovo društvo, uzet ćemo si slobodu zamoliti vas par stvari. Nikad nemojte biti takvi ljudi.

Nemojte s omalovažavanjem oslovljavati ičije dijete, nije fora. Nemojte brojati tko vam je koliko koristi napravio u životu pa da biste se prema njemu odredili.

Nemojte suditi – nikad ne znate kako je biti u tuđim cipelama. Nemojte pokušavati ispasti pametni ili duhoviti omalovažavajući ikoje drugo biće.

Ne znamo za ostale, nije nas ni briga, ali mi ne želimo da se naše knjige prodaju na mjestima koja vode ovakvi ljudi. Ne utvaramo si da su svi ostali fini, dragi, plemeniti, ali… barem – koliko nam je poznato – ne vrijeđaju i ne omalovažavaju ikoga, pogotovo ne temeljem toga jesu im kupci ili ne.

Da skratimo, u predmetnoj knjižari od sutra nećete pronaći Fokusove knjige. Hvala na pažnji”, navodi se u objavi FOKUS na hit.