Populist Geert Wilders, čija je krajnje desna Slobodarska stranka (PVV) po prvi puta dio koalicijske vlade nakon prošlogodišnjih izbora, nazvao je taj potez “mini Nexitom”. Obraćajući se parlamentu u Den Haagu, Wilders je rekao da je taj plan važan signal “da novi vjetrovi pušu u Nizozemskoj”. Wilders je dugo pozivao na izlazak Nizozemske iz EU-a, nazivajući ga Nexit po uzoru na britanski Brexit.

Nizozemska krajnje desna ministrica za azil Marjolein Faber najavila je taj potez ranije u srijedu. “Moramo ponovno preuzeti kontrolu nad vlastitom politikom azila!” napisala je u objavi na X-u.

Europska komisija je potvrdila primitak pisma i rekla da ga prima na znanje. Glasnogovornica Komisije naglasila je da je izuzeće moguće samo izmjenom ugovora EU-a. “U ovom kontekstu, ne očekujemo nikakve trenutne promjene pravila EU-a o azilu i migracijama, koja su i dalje obvezujuća za Nizozemsku“, kazala je.

Mađarski ministar za europska pitanja János Bóka napisao je na X-u da će Mađarska slijediti primjer Nizozemske. “Potrebne su drastične mjere kako bi se zaustavila ilegalna migracija, mađarska vlada će se pridružiti Nizozemskoj u traženju izuzeća iz pravila EU-a o azilu i migracijama, ako to dopusti amandman na Ugovor”, napisao je. “Poduzet će se potrebni pravni i administrativni koraci.”

Vjerojatnost da Nizozemska ili Mađarska uspiju s izuzećem je mala. Za takvo izuzeće obično je potreban konsenzus svih 27 država EU-a. Štoviše, članice EU-a već su se dogovorile o reformi azila i sada je trebaju provesti. Prema Faber, nizozemska vlada ima za cilj drastično smanjiti ulazak tražitelja azila i neregularnih migranata. Rekla je da je to neophodno kako bi se ispunile vladine “ustavne dužnosti poput pružanja smještaja, zdravstvene skrbi i obrazovanja”. Planovi koalicije naišli su i na oštre kritike oporbe. – Hina.

Sveta Stolica se očitovala o međugorskim ukazanjima: Priznaju se brojni duhovni plodovi, pozitivna ocjena poruka, ali nema proglašenja nadnaravnosti fenomena