Home Vijesti Zapovjednik vukovarskog HOS-a: “Naše ratovanje bilo je čisto, efikasno i pošteno. U ratu smo čuvali i hrvatsku i srpsku djecu, po lijekove se išlo i Srbima i Hrvatima”

Zapovjednik vukovarskog HOS-a: “Naše ratovanje bilo je čisto, efikasno i pošteno. U ratu smo čuvali i hrvatsku i srpsku djecu, po lijekove se išlo i Srbima i Hrvatima”

by Ante R.

Zapovjednik vukovarskog HOS-a Zvonimir Ćurković rekao je kako su HOS-ovci uvijek bili dio vojske i imali su ljubav i poštovanje naroda. To da su na čelu kolone, kaže, je samo rezultat odnosa Vlade prema postrojbi.

– Hrvatska vojska je jedna, tu nije bilo odstupanja. Dogodila se situacija da je Skejo Markus uhićen sa svojim ljudima na Kninu, iako ja i on nismo politički istomišljenici. Dolazi do toga da se na čudan način optužuje Markuša za terorizam. Išlo se preko crte i ovo je odgovor naroda. Nemojte da se to događa, nikad nije bilo sumnje da će kolona biti jedna, idemo s poštovanjem prema živima i mrtvima hodati ovom trasom – rekao je Čurković te istaknuo da ga jako smetaju podjele.

– O podjelama trebaju razmišljati “ovi na vrhu”, to su oni napravili, a trebali su imati zreliji pristup – kaže.

Hosovaca je u obrani Vukovara bilo 58, 25 je poginulo, tri su nestala, a samo trojica nisu ranjena. – Dali smo maksimum, dok je trajao HOS, trajalo je Sajmište, a dok je trajalo Sajmište trajao je i Vukovar. Jednostavno i nažalost realno – rekao je te poručio kako je njima važno samo poštovanje.

Istaknuo je i kako nije ljubitelj dizanja desne ruke i uzvika “Za dom spremni”. Isto mišljenje je, kaže, imao i 1991. godine.

– Ne ustaše, ne partizani. To me smeta, kad se kroz antifašizam dižu simboli koji su napravili najveće pokolje hrvatskog naroda u povijesti. Nisam za crne uniforme bio ni 1991., a nisam ni danas – istaknuo je Čurković.

Kaže da je umjetno stvorena slika o njima, te je naglasio kako je njihovo ratovanje bilo efikasno, čisto i pošteno. – U ratu smo čuvali i hrvatsku i srpsku djecu, po lijekove se išlo i Srbima i Hrvatima. Čistoća ratovanja je bila besprijekorna. Pogledajte kakvo se zvjersko ratovanje bez milosti prema bilo kome događa u svijetu. Uzmite to u obzir. Bitke u Domovinskom ratu bile su čiste, etične i Bogu drage. Zapamtite – poručuje.

Čurković kaže kako ih je Grad Vukovar uvijek podržavao te kako su na tome neizmjerno zahvalni, iako, nisu željni počasti.

– Nismo željni, ali neka su se dogodile i trebale su se dogodile. Gradonačelniku Penavi i suradnicima hvala na tome – rekao je, piše Hrvatski radio Vukovar.

You may also like