Home Svijet Zelenskij smijenio vrhovnog zapovjednika ukrajinske vojske Valerija Zalužnog

Zelenskij smijenio vrhovnog zapovjednika ukrajinske vojske Valerija Zalužnog

by Ante R.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij smijenio je vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Valerija Zalužnog, javljaju u četvrtak navečer svjetske novinske agencije.

Zelenskij je u četvrtak rekao da je došlo vrijeme da se promijeni vojno vodstvo zemlje u ratu protiv Rusije. Taj je potez uslijedio nakon dugotrajnih nagađanja o razdoru između predsjednika i popularnog generala Zalužnog, koji je vodio ukrajinske ratne napore od veljače 2022. i kojeg mnogi Ukrajinci smatraju nacionalnim junakom.

Zelenskij je u svojoj izjavi rekao da se sastao sa Zalužnim. “Razgovarali smo kakva je obnova potrebna oružanim snagama Ukrajine. Također smo razgovarali o tome tko bi mogao biti u obnovljenom vodstvu oružanih snaga Ukrajine. Sada je vrijeme za tu obnovu”, rekao je. Zamolio je generala da ostane “u njegovom timu”, dodao je.

Zelenskij je najavio imenovanje generala Oleksandra Sirskog za novog zapovjednika vojske. Rekao je da Sirski ima iskustvo u obrani Kijeva i u ofenzivi u Harkivu. General Sirski vodio je obranu Kijeva, glavnog grada Ukrajine, na početku ruske invazije 2022.

U vlastitoj izjavi, Zalužni je rekao da je imao “važan i ozbiljan razgovor” sa Zelenskijem i da je donesena odluka da se promijeni taktika i strategija na bojnom polju.

“Zadaće 2022. razlikuju se od zadaća 2024. Stoga se svi moraju promijeniti i prilagoditi novim stvarnostima. I pobijediti zajedno”, stoji u njegovoj izjavi. Njihove su izjave objavljene jedna za drugom, s nekoliko trenutaka razlike, sugerirajući da su dvije najistaknutije ratne figure u Ukrajini  koordinirale izjave kako bi pokazale jedinstvo. Ova promjena u vojnom vrhu dolazi u teškom trenutku za Ukrajinu na bojišnici jer se vojnici suočavaju s akutnom nestašicom streljiva.

Ministar obrane Rustem Umerov izjavio je da je “iskreno zahvalan Valeriju Fedoroviču za sva njegova postignuća i pobjede”. – Hina.