Pročitana su imena svih 117 poginulih i umrlih u Domovinskom ratu s područja Đakova i Đakovštine – pripadnika HV-a, MUP-a i Narodne zaštite, kao i imena 27 civilnih žrtava rata.

U trodnevnoj akciji, koja je počela 15. rujna 1991. u 17,15 sati, oslobođeni su svi vojni objekti u gradu pri čemu je zarobljeno brojno oružje i streljivo. Đakovo 15. rujna obilježava i 33. obljetnicu osnutka 122. brigade Hrvatske vojske Đakovo.

Komemorativnim programom “Zvonila su zvona katedrale naše” u vojarni 3. Gardijske brigade Kune položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-ploče prvom poginulom branitelju u toj akciji Željku Trbari te poginulim braniteljima 2. pješačke bojne 3. GBR. Kune.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i kod Spomenika hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, u centru grada.

Domovinski pokret još živi u prošlosti

U ime Hrvatskog sabora i njegovog predsjednika Gordana Jandrokovića, vijenac je položio HDZ-ov saborski zastupnik Goran Ivanović, u ime Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja izaslanik predsjednika Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda general Josip Lucić, a u ime Ministarstva obrane izaslanik ministra Ivana Anušića voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči.

Vijence su položila i izaslanstva Grada Đakova, obitelji poginulih, Hrvatske vojske, policije, braniteljskih, veteranskih i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

U prostorijama Udruge veterana 122. brigade HV-a Đakovo otvorena je izložba ratnih fotografija, a u katedrali je služena misa za mir i domovinu. (Hina)