Home Izdvojeno Hrvatska stvarnost ili kako izgleda posjet jedne kućanice tržnici i ribarnici

Hrvatska stvarnost ili kako izgleda posjet jedne kućanice tržnici i ribarnici

by Ante R.

Anita Prka Đurašić, uspješna je poslovna žena, ali i majka i kućanica koja nam je zorno na vlastitom primjeru kako izgleda kada se pekom uputiš u nabavku namirnica za obiteljski ručak. Kad pročitate cijene namirnica, običnom građaninu Hrvatske padne mrak na oči.

Petak … znate već, jel’te?😆 Nisam dugo. Danas o cijenama u Zagrebu na placu. (Stavite u komentare cijene namirnica voće povrće i meso/riba).
Nadobudno ustala u 6 i po, orna, u spizu ću, u peškariju, ah, sorry! Na plac, u ribarnicu. Uđem u ribarnicu, ima troje kupaca. Konačno ugledam nakon dva mjeseca srdele! Ajme, eno ih! Srdele! Uzmem pola kile. Od želje, pa da su i deset ejri! Tražim lubine, ima po 20 eura, a i po 10. Aj, daj tih po 10, 2,5kg. Čisti ona, a ja uzmem još lososa. 20 ejri po kili, e tu mi već granica boli prevršila mjeru. Platim, šutim, iziđem.
Kuham.

Srećom, na jednom štandu na placu mali prodaje voće, piše 2kg=2€. E, taj si! Bravo, mali, Bog ti dao zdravu i veselu dječicu! Kužiš ti da ima djece koja obožavaju voće. Dobro jutro, pozdravim, dobro jutro će on veselo. Ajde, daj mi od svega po 2kg, i šljive i breskve i grožđe…trpam u kolica. Treba to vući, uh, opet sam se natrpala. A kao idem samo po srdele…, petak, za ručak … moš mislit!
Obiđem plac.
Kupaca na kapaljku.
Di su ljudi?
Nema.
Neće ni biti:
1 kg grožđa 3 ejra,
1 kg lubenice 1,50 ejra,
1 kg smokava 6 ejra,…

Tu mi se smračilo pred očima, pa nisam više vidjela. Ni htjela gledati, ni vidjeti. Dosta sam vidjela.
Sram vas bilo, da vas bilo, tkogod bio za ovo odgovoran! Nemam zamjerke na kvalitetu robe, zbilja je odlična. No, ne znam, ako bude dalje ovako išlo, neće više biti kupaca, pa vi gledajte kroz durbin (dalekozor) i ključ u butigu.

Ako Hrvatska kao mediteranska zemlja neće sebi moći priuštiti zdrave namirnice, svježe voće i povrće, ribu, onda mi postajemo Njemačka gdje ne možeš kupiti ni rajčice, ni salate, ni voće, a da ima okus po voću ili povrću, i da ima normalnu cijenu. Onda mi postajemo od zemlje koja bi mogla hrvatskim ljudima priuštiti zdravu hranu i time prevenirati mnoge bolesti, produžiti zdravlje i kvalitetu života, zemlja od Burgera, Fast fooda, čipsa, i ostalih gluposti iz vrećice, koje su krivci za pretilost, kardiovaskularna oboljenja i dijabetes. O gorim bolestima da ne govorimo! Koliko će to stajati zdravstvo i naš proračun?

E sad, što mi hoćemo kao država? Kakvu zdravstvenu sliku, kakvu prehrambenu piramidu i navike?
Svježa hrana morala bi biti dostupna svima po pristupačnim cijenama!
A kolika nam je kupovna moć?

 Sutra su unutarstranački izbori u Domovinskom pokretu, jesu li Penavini delegati svjesni da glasom za njega podržavaju plan Z4 i to 29 godina nakon što ga je Tuđman odbio.

Hrvatska bi mogla hraniti i nas sve, i plus izvoziti. Sve su to sad posljedice ispražnjene Slavonije, žitnice naše i polja, voćnjaka. Otjeranih iz Dalmatinske Zagore generacijama i teškog stanja za ribare, izlovljenog Jadranskog mora.
A ništa. Onda jutrom škiju motat, kafu, i hraniti se pričama o celebrityjima, političarima, koje nam plasiraju u medijima u maniri “kruha i igara”, komentirati, tračati, zavidjeti, jalni biti, biti i športski i politički komentatori, doktori, … to će nam biti mjesto hrane?
Dobar tek i vama i ugodan vam petak.

Milanović komentirao odluku Srbije o kupnji Rafale-a: Vlast koja se naoružava za tjedan dana nekog fiktivnog rata

Plenković komentirao poreznu reformu i porez na nekretnine, referirao se i na izjave Milanovića o slučaju Black Hawk: “Neki rade debile od hrvatske javnosti”

You may also like

Verified by MonsterInsights