Zelenskij je pozvao Trudeaua da lobira kod saveznika da osiguraju “Ukrajini dopuštenje i potrebna sredstva za napad na vojne ciljeve na teritoriju zemlje agresora”, navodi se u njegovoj objavi na engleskom jeziku na društvenoj mreži X nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Kanada, članica NATO-a, s jednom od najvećih ukrajinskih dijaspora u svijetu, isporučivala je Kijevu vojnu i financijsku pomoć od invazije Rusije na svog susjeda u veljači 2022. godine. Ured Trudeaua priopćio je da je kanadski premijer rekao ukrajinskom predsjedniku da ruski napadi “dodatno jačaju globalno jedinstvo i odlučnost u podršci Ukrajini u nadolazećim međunarodnim angažmanima”.

Zelenskij je na Telegramu rekao da su razgovarali i o konferenciji o zarobljenicima kojoj bi Kanada trebala biti domaćin. Konferencija je nastavak na mirovni samit koji je Kijev sazvao u lipnju.

Kanada će biti domaćin sastanka na razini ministara vanjskih poslova, potvrdio je ured premijera. Izvor iz Ottawe izravno upoznat s tim pitanjem rekao je da će se sastanak najvjerojatnije održati u listopadu. – Hina.

U sklopu “većeg resetiranja” ukrajinske vlade pala prva ostavka; Zelenskij naglasio nužnost promjena: “Jesen će biti izuzetno važna za Ukrajinu”