Home Analiza Što donosi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: “Puno zgrada nema ni aparate za gašenje požara”

Što donosi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: “Puno zgrada nema ni aparate za gašenje požara”

by Kristina B

Dok se čeka predstavljanje najavljenog poreza na nekretnine, Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Što on donosi? Hoće li taj zakon pridonijeti povećanju ponude i priuštivosti stanova za kupnju ili najam?

Državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kako je plan da zakon na snagu stupi 1. siječnja.

“Mi smo samo jedna od niza zemalja koje su već i ranije donijele takav poseban zakon vezan uz upravljanje i održavanje zgrada. Dakle, ništa novo u europskom krugu”, rekao je Uhlir.

“Ukazala se potreba tijekom vremena da se jasnije odrede odredbe, da se jasnije definiraju zadaci, prava i obaveze svih dionika koji se nalaze u upravljanju i održavanju zgrada, a to su i suvlasnici, njihovi predstavnici i upravitelji. Ideja je, naravno, da doprinesemo boljem upravljanju, a s time i boljem održavanju naših zgrada. Svi smo svjesni kako nam zgrade izgledaju”, rekao je državni tajnik.

Rekao je da su naše zgrade u većinskom dijelu u prilično lošem stanju i da su se tijekom godina zanemarile neke osnovne stvari – na primjer, puno višestambenih zgrada nema osnovne aparate za gašenje požara. “To govori o tome da se slabo upravlja tim zgradama”, dodao je.

Plenković u Kijevu: Samit Jugoistočne Europe za podršku Ukrajini bit će održan u Dubrovniku

Predsjednik Udruge suvlasnika: Dobar put

Predsjednik Udruge suvlasnika stambenih zgrada u Zagrebu Zdravko Vladanović rekao je da je prijeko potrebno učiniti ovu zakonodavnu intervenciju te da udruge – među ostalima i ona koju on vodi – dugi niz godina zagovaraju donošenje zakona.

“Moram reći da je ovo dobar put”, poručio je Vladanović i dodao ipak da postoji mogućnost unaprjeđenja teksta zakona. U prijedlogu zakona rečeno je da će se među ostalim ograničiti prenamjena stanova u komercijalne svrhe, za što će se tražiti suglasnost najmanje 80 posto susjeda. Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković rekla je da se radi o kompleksnoj priči te da treba razlučiti što je komercijalni smještaj, odnosno što su rentijeri, a što je obiteljski smještaj.

“Netko tko ima pet ili šest stanova, normalno da on ne može spadati u neki obiteljski smještaj. Ja vas pitam, što ako je to netko tko iseljava iz svog stana i to mu je dodatni prihod jer ne može živjeti, ne znam, od svoje mirovine – je li to isto tako komercijalni smještaj ili obiteljski smještaj? Ono što ćemo mi kroz udrugu nastojati raditi je svakako zaštititi obiteljski smještaj jer on nam je izuzetno bitan”, rekla je Marković.

Što s uredima i ordinacijama?

Osvrćući se na primjedbe susjeda da turisti koji koriste stanove prolaze kroz zajedničke hodnike i koriste liftove, upitala se što je s uredima i ordinacijama u zgradama čiji korisnici također koriste zajedničke prostorije.

“Radi se o potpuno odvojenim situacijama u zgradama”, odgovorio je Uhlir. “Ako netko ima odvjetnički ili javnobilježnički ured ili zubarsku ordinaciju, njemu sigurno u 2 u noći nitko ne dolazi u posjet, nitko ne dolazi tamo slaviti, nitko se ne dolazi veseliti, fluktuacija nepoznatih osoba je bitno manja nego u kratkoročnom najmu. Dakle, mi govorimo o problematici kratkoročnog najma stanova, ne dugoročnog”, rekao je Uhlir, dodajući da kratkoročni najam ima dosta negativnih pojava.

Rekao je i da smo jedna od posljednjih država u Europi koja nastoji ograničiti bujanje tog kratkoročnog najma, za koji je rekao da je prihvatljiv u određenoj mjeri.

Marković je rekla da priča počinje od toga kakvu strukturu privlačimo – na primjer, rekla je, Split kao party destinacija privlači mlade, što im se sada obija o glavu. “Doista ima zgrada u kojima se događaju izvjesni nemiri, međutim, ne mogu reći da je to svugdje tako i da se ljudi ne trude”, rekla je.

DOK-ING otvorio ured u Kijevu: Do kraja godine 67 hrvatskih robota u ukrajinskim minskim poljima

Kažnjavanje zatvaranja balkona: “Svatko radi što ga volja”

Što se tiče kažnjavanja famoznog zatvaranja balkona i terasa, Vladanović je rekao kako pozdravljaju takav pristup jer je bilo previše samovolje, koja je rezultirala neuređenošću.

“Svatko radi što ga volja”, dodao je i rekao je da su kazne dobre, ali i da moramo raditi na izgradnji svijesti. (HRT)

You may also like

Verified by MonsterInsights