Home Svijet Oštre reakcije Irana i Hamasa nakon ubojstva čelnika Hezbollaha: Iranski ajatolah pozvao muslimane na otpor Izraelu

Oštre reakcije Irana i Hamasa nakon ubojstva čelnika Hezbollaha: Iranski ajatolah pozvao muslimane na otpor Izraelu

by Ante R.

Iran je u subotu rekao da će se “linija Hasana Nasralaha nastaviti”, unatoč ubojstvu čelnika libanonske milicije Hezbollah u izraelskom napadu na njezino sjedište u južnom predgrađu Bejruta dan ranije, a palestinska organizacija Hamas je objavila da će “atentat” samo ojačati otpor prema Izraelu.

“Veličanstvena linija vođe otpora, Hasana Nasralaha, nastavit će se, a njegov sveti cilj će biti postignut oslobađanjem Jeruzalema, ako Bog da”, napisao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani na društvenoj platformi X.

Proiranski Hamas je u subotu objavio da oplakuje Nasrallaha nakon što je ubijen u izraelskom zračnom napadu, rekavši da će njegova smrt samo potaknuti borbu protiv Izraela. “Zločini i atentati (izraelske) okupacije će samo povećati odlučnost i upornost otpora u Palestini i Libanonu da nastavi sa svom svojom snagom, hrabrošću i ponosom koracima mučenika te da ide putem otpora do pobjede i odbacivanja okupacije”, poručio je Hamas u priopćenju.

-->

Nasralahova smrt predstavlja težak udarac za Hezbolah koji se suočava sa sve intenzivnijim izraelskim napadima. Također, to je udarac i za Iran s obzirom na značajnu ulogu koju je imao u takozvanoj “Osovini otpora”, ističe Reuters.

“Osovina otpora” je termin kojim se označavaju palestinski, libanonski, sirijski i drugi pokreti koji su bliski Iranu, a protivnici su Izraela.

“Ponovno potvrđujemo našu apsolutnu solidarnost i stojimo s našom braćom u Hezbolahu i Islamskom otporu u Libanonu, koji sudjeluju u bitci Poplava al-Aksa (kako Hamas naziva svoj napad na Izrael 7. listopada) radi obrane džamije al-Aksa, uz naš narod i naš otpor”, dodao je Hamas.

Islamski džihad, druga proiranska palestinska organizacija, u priopćenju je rekla: “Prije ili kasnije, snage otpora iz Libanona, Palestine i regije će se pobrinuti za to da neprijatelj plati cijenu svojih zločina i okusi poraz zbog onoga što su njegove grešne ruke učinile”.

Gaza ima 2,3 milijuna stanovnika, a većina je raseljena unutar priobalne enklave zbog rata, u kojem ih je poginulo 41,500, prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi.

Smrt vođe Hezbollaha težak udarac za tzv. “Osovinu otpora”: “Sajed Hasan Nasralah pridružio se svojim kolegama mučenicima…”

Iranski vođa Hamenei pozvao muslimane da se suprostave Izraelu

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei je u subotu pozvao muslimane “da stanu uz narod Libanona i ponosan Hezbolah kojim god sredstvima koje imaju te da im pomognu da se suprotstave zlom režimu (Izraela)”.

“O sudbini ove regije odlučit će sile otpora s Hezbollahom kao predvodnikom”, rekao je Hamenei u priopćenju nakon što je izraelska vojska objavila da je ubila čelnika libanonske milicije Hasana Nasrallaha.

Nakon što je Hezbollah potvrdio Nasrallahovu smrt, iranski mediji su objavili da je general Abas Nilforušan, zamjenik zapovjednika iranske Revolucionarne garde, poginuo “pored Nasrallaha” u izraelskim napadima na južni dio Bejruta u petak. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani je u objavi na društvenoj platformi X obećao da će Nasralahov “put biti nastavljen, a njegov sveti cilj ostvaren oslobađenjem Jeruzalema”.

U međuvremenu su dvojica regionalnih dužnosnika koje je Teheran brifirao rekla Reutersu da je Hamenei premješten na sigurnu lokaciju unutar zemlje te da su pojačane mjere sigurnosti. Izvori su rekli da je Iran u neprestanom kontaktu s Hezbollahom i drugim proiranskim oružanim skupinama u regiji kako bi odredili daljnje postupanje nakon ubojstva Nasrallaha. – Hina.

Izraelska vojska u stanju pripravnosti nakon ubojstva Nasrallaha: “Iran očito stoji iza ovoga, to nije nikakva tajna”

You may also like

Verified by MonsterInsights