Home Gospodarstvo „Strizivojna – prvo digitalno selo u Hrvatskoj“: Mladi poljoprivrednici su najspremniji za uvođenje novih tehnologija

„Strizivojna – prvo digitalno selo u Hrvatskoj“: Mladi poljoprivrednici su najspremniji za uvođenje novih tehnologija

by Kristina B

Poljoprivreda je velika šansa za hrvatsko gospodarstvo i selo, ali samo ako je moderna, utemeljena na najnovijim digitalnim tehnologijama. S tim je ciljem u travnju ove godine predstavljen projekt „Strizivojna – prvo digitalno selo u Hrvatskoj“, a jedna od aktivnosti projekta održana je danas u Strizivojni.

Na konferenciji za medije predstavljeni su novi partneri projekta osječka tvrtka Viridisfarm i Fakultet agrobiotehnoloških znanosti Osijek koji će uz dosadašnje brojne partnere Poslovnog dnevnika i Osječko-baranjske županije dodatno unaprijediti poljoprivredu na području Općine Strizivojna.

“Projekt digitalnog sela jedan je od kvalitetnijih projekata u poljoprivredi i posebno mi je drago što je Poslovni dnevnik odabrao Osječko-baranjsku županiju i Općinu Strizivojna za partnere. Općina Strizivojna je među vodećim općinama u Hrvatskoj kada govorimo o broju mladih poljoprivrednika, a upravo su oni najspremniji za uvođenje novih tehnologija kako bi osnažili svoju poljoprivrednu proizvodnju. Značajno je i uključivanje FAZOS-a u ovaj projekt jer znamo da je Agrobiotehnološki fakultet u Osijeku treći u Europi koji je uveo studij digitalne poljoprivrede”, rekao je obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

-->

Temeljni cilj projekta „Digitalno selo“ je stvaranje mogućnosti za lakšu, efikasniju i održiviju proizvodnju, veće prihode poljoprivrednih proizvođača i privlačniji život na selu, posebno za mlade.

Ressler izabran za voditelja izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa Sjevernom Makedonijom

“Želja nam je da kroz ovaj projekt prikažemo sve nove digitalne alate koje poljoprivrednici mogu koristiti. Jedan od njih je i analiza tla koju će provoditi FAZOS za područje cijele općine i rezultati će biti javno dostupni. To je zapravo prvi projekt na području naše Osječko-baranjske županije u kojem ćemo obuhvatiti jednu katastarsku općinu sa svim analizama, tu ćemo dobiti i bonitet i kvalitetu same zemlje”, rekao je Josip Jakobović, načelnik Općine Strizivojna.

Svi veći i srednji poljoprivrednici s područja ove općine uključeni su u projekt, a sve se više javljaju i mali poljoprivrednici.

“Radili smo ankete u Strizivojni, ali i u nekim drugim mjestima. O mjesto se stvarno pokazalo idealnim za suradnju jer s nama kao platformom koja će okupiti sve zainteresirane da napravimo digitalno selo, bilo je jako važno da izaberemo kraj koji je dovoljno otvoreni za nove ideje. Prošli put smo dronovima radili sjetvu, a danas smo poljoprivrednicima organizirali radionicu na temu „Upotreba zeolita u ishrani stoke i biljnoj proizvodnji“ i podjelu zeolita našeg partnera na projektu”, rekao je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

Osječka tvrtka Viridisfarm jedina u svijetu koristi sve tri trenutno poznate metode povećanja učinkovitosti minerala nužnih za rast, razvoj i imunitet biljaka i životinja. Zeolit u poljoprivredi je prirodni mineral koji se koristi zbog svojih izuzetnih svojstava za poboljšanje kvaliteta zemljišta i povećanje prinosa. Njegova struktura je poput mikroskopskih pora i kanala, što mu omogućava da apsorbira i oslobađa vodu, hranljive materije i druge supstance, ovisno o potrebama biljaka. Upotrebom zeolita moguće je smanjiti korištenje vode i gnojiva i do 30 % te je stoga poznat i kao efikasno sredstvo protiv suše.

“Mi kao tvrtka imamo tehnologiju koja je inovativna u svijetu, prvi smo krenuli s ovom tehnologijom i postižemo fascinantne rezultate. 98 % proizvodnje izvozimo, i želja nam je bila da se naše stočarstvo i ratarstvo podigne na jednu višu razinu, pa smo krenuli s donacijom zeolita”, rekao je Željko Špoljarić, predsjednik Uprave Viridisfarma.

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek pokrenuo je diplomski studij Digitalne poljoprivrede koji uključuje dva smjera – biljnu te stočarsku proizvodnju. Ovaj jedinstveni studij osnovan je prije dvije godine kao treći u Europi iz područja Digitalne poljoprivrede. Svojim znanjem stručnjaci s fakulteta će kroz partnersku suradnju pomoći da se digitalizacija poljoprivrede u Strizivojni usmjeri prema konkretnim ciljevima i da se kroz edukaciju i primjenu znanja poljoprivreda unaprijedi.

“Fakultet agrobiotehničkih znanosti kao nositelj visoke tehnologije i visoke znanosti na području cijele istočne Hrvatske, prepoznao je važnost i ulogu ovoga projekta i želi se aktivno uključiti s obzirom na to da je i s Fakultet duboko ušao u digitalnu poljoprivredu i zasigurno imamo što reći. Svjedoci smo danas kako upravo te nove tehnologije i inovacije postaju nositelji same poljoprivredne proizvodnje, primjenom suvremene tehnologije omogućava se visoka proizvodnost na manjem opterećenju prirodnih resurs” rekao je Krunoslav Zmaić, dekan Agrobiotehnološkog fakulteta u Osijeku i dodao kako Fakultet vidi i dodatni interes kroz ovaj projekt zbog potencijala budućih studenata koje će dodatno educirati i koji će povratkom na svoja poljoprivredna gospodarstva poljoprivredi dati dodatnu vrijednost.

Po završetku jednogodišnjeg projekta Općina Strizivojna će biti ogledni primjer kako se zajedničkim snagama od Ministarstva, jedinica lokalne samouprave, tvrtki iz IT te realnog agro sektora, poljoprivrednika i društvene zajednice, uz pomoć medija i snažnih medijskih platformi može pokrenuti digitalizacija Hrvatske, osobito ruralnog prostora. (OBŽ)

 

You may also like

Verified by MonsterInsights