Home Svijet Ukrajina: Raketni napad u blizini okupiranog Donjecka eliminirao šest sjevernokorejskih časnika

Ukrajina: Raketni napad u blizini okupiranog Donjecka eliminirao šest sjevernokorejskih časnika

by Kristina B

Šest časnika iz Sjeverne Koreje bilo je među 20 vojnika poginulih u ukrajinskom raketnom napadu na područje u blizini Donjecka koje su okupirali Rusi, navode obavještajni izvori.

Više od 20 vojnika ubijeno je kao rezultat raketnog udara 3. listopada na područje pod okupacijom Rusije u blizini Donjecka, uključujući šest časnika iz Sjeverne Koreje, koji su došli na razgovor sa svojim ruskim kolegama, rekli su ukrajinski obavještajni izvori za Kyiv Post. Još tri sjevernokorejska vojnika su ranjena.

VIDEO/ Sramotno ponašanje Milanovića: Tko ima deal s Putinom, a tko pokušava spriječiti ubijanje civila i brani europske vrijednosti?

Prema izvješćima s ruskih društvenih mreža, Rusi su prije raketnog udara predstavnicima Sjeverne Koreje demonstrirali obuku osoblja za napade i obranu.

Prošle godine ukrajinska Glavna obavještajna uprava (GUR) izvijestila je o dolasku ograničenog kontingenta vojnika iz Sjeverne Koreje na privremeno okupirano područje Ukrajine, uključujući postrojbe inženjerijskih trupa, što ukazuje na aktivnu suradnju između Rusije i Sjeverne Koreje.

Centar za nacionalni otpor (CNR) izvijestio je u rujnu 2023. kako Rusija planira dovesti državljane Sjeverne Koreje na okupirana područja Donjecka i Luhanska radi građevinskih radova.

Štoviše, ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon sstanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, u lipnju ove godine, nagovorio svog kolegu iz Pjongjanga da otvori “diplomatske misije u Donjecku i Luhansku”.

CNR je ocijenio kako su Sjevernokorejci pozvani opskrbiti radnu snagu tim regijama, budući je rat Kremlja u Ukrajini rezultirao nedostatkom radne snage u cijeloj Rusiji, kao i na okupiranim područjima.

You may also like

Verified by MonsterInsights