Home Vijesti Sigurnosni forum: Hibridne prijetnje jedan od najvećih trenutnih i budućih sigurnosnih izazova
Oglas

Sigurnosni forum: Hibridne prijetnje jedan od najvećih trenutnih i budućih sigurnosnih izazova

by Kristina B

Hibridne prijetnje jedan su od najozbiljnijih trenutnih i budućih izazova za sve države i društva i utječu na donošenje odluka koje se tiču stabilnosti i sigurnosti, a naša snaga je u zajedništvu, istaknuto je na Sigurnosnom forumu u petak čija je središnja tema suradnja EU-a i NATO-a.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je kako je današnji svijet vrlo izazovan i pun opasnosti kada su u pitanju mir i stabilnost, počevši od ruske agresije na Ukrajinu te krize na Bliskom istoku.

“Moramo biti fokusirani na sve te krize i tražiti rješenja i kroz suradnju NATO-a i EU-a kao temeljnih organizacija za kolektivnu obranu i sigurnost, ali i kao vrijednosnih organizacija koje su ujedinjene oko svih temeljnih vrijednosti vladavine prava, ljudskih prava i demokracije koja podrazumijeva pravo svake države na neovisnost, suverenost i poštivanje teritorijalnog integriteta”, rekao je.

Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i prorektor Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” u kontekstu prijetnji modernim društvima istaknuo je i važnost borbe protiv negativnog utjecaja neistinitih informacija i poluinformacija kojima se opterećuje informacijski prostor.

Ocijenio je kako je situacija u vodećim hrvatskim medijima dobra, no naveo je primjere prebacivanja pažnje s onoga što je bitno na ono što je manje važno, poput fokusa na dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Dubrovnik, umjesto na temu samita, a uz to je podsjetio na širenje dezinformacija za vrijeme pandemije kroz online medije i mobilne sustave za komuniciranje.

Franković o Vučiću: A zašto bi se mi bojali jednog malog četnika? Nismo ga se bojali 1991. i pokazali smo gdje im je mjesto!

Profesor na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu Roman Domović upozorio je kako su kibernetički napadi na građane putem lažnih poruka veliki izazov i opasnost jer su se razvili na visoku razinu, pri čemu se osobni podaci dijele na crnom tržištu.

Naveo je kako im je teško stati na kraj jer kako se razvijaju sustavi i metode obrane, tako i prevaranti razvijaju i svoje sustave napada, dodavši kako je edukacija građana i pozivanje na opreznost primaran način prevencije takvih napada.

Forum se održava u petak i subotu i okuplja oko 200 istaknutih stručnjaka iz 30 zemalja, od SAD-a do Katara, koji će raspravljati o najsuvremenijim sigurnosnim izazovima koji pogađaju Europu i njezine susjede, kao i transatlantske integracijske procese, s ciljem razumijevanja uzročno-posljedičnih veza među kriznim situacijama.

Za NATO i EU bitna situacija na Crnom moru

Umirovljeni general i bivši zamjenik ravnatelja Obavještajnog odjela u sjedištu NATO-a u Bruxellesu Paul Hurmuz govorio je o situaciji na Crnom moru istaknuvši kako je to i dalje teška zona.

Naveo je kako će za nekoliko godina Rumunjska i Turska početi iskorištavati velike rezerve plina u Crnom moru koje se nalaze u isključivom gospodarskom pojasu dviju zemalja, a što nije obuhvaćeno člankom 5. NATO-a.

“Moramo pronaći bilateralna, regionalna, NATO i EU rješenja kako to obraniti. Kad Rumunjska 2027. počne iskorištavati rezerve plina u Crnom moru, bit će najvažniji proizvođač plina u EU i moramo poduzeti sve mjere kako bismo zaštitili našu kritičnu infrastrukturu kako bismo bili spremni nositi se s hibridnim prijetnjama, posebno iz Rusije”, upozorio je.

Govoreći o nuklearnoj prijetnji, Hurmuz je istaknuo kako ona uvijek postoji jer živimo u kompliciranom svijetu s mnogo aktera, ali je riječ o fluidnoj situaciji koju je potrebno pratiti s razumijevanjem.

“Mnogo je čimbenika, rat u Ukrajini, rat na Bliskom istoku, napetosti u regiji Tajvana. To su stvari koje zahtijevaju vrlo globalan i pametan pristup kako bismo bili sigurni da ne idemo u treći svjetski rat”, rekao je.

Ove godine poseban naglasak foruma stavljen je i na ulogu žena u sigurnosno-obavještajnim i vojnim znanostima.

Časnica oružanih snaga Ukrajine koja je sudjelovala u bitci za Mariupolj Maria Chekh podijelila je svoja iskustva iz obrambenih aktivnosti i godine zarobljeništva koju je provela u ruskom zarobljeničkom logoru. Preživjela je mučenje i razna fizička zlostavljanja kakva je prije provodio KGB. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights