Home Svijet Netanyahu: Izrael odabrao mete u Iranu na temelju svojih nacionalnih interesa

Netanyahu: Izrael odabrao mete u Iranu na temelju svojih nacionalnih interesa

by Kristina B

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u subotu da je Izrael izabrao mete koje je napao u Iranu na temelju svojih nacionalnih interesa, a ne prema tome što diktiraju Sjedinjene Države.

Netanyahuov ured objavio je priopćenje nakon “potpuno pogrešnog” izvješća lokalne televizije da je Izrael izbjegao gađati iranska plinska i naftna postrojenja jer je tako tražio Washington.

“Izrael je unaprijed izabrao mete napada prema svojim nacionalnim interesima, a ne prema američkom diktatu. Tako je bilo, tako će i biti”, priopćio je njegov ured.

Izrael je u noći na subotu gađao mete u Iranu, pri čemu su poginula četiri iranska vojnika.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da su rano u subotu gađale tvornice projektila i druga mjesta u blizini Teherana i na zapadu Irana.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u subotu navečer da iranska nuklearna postrojenja nisu pogođena.

Izraelska odmazda za iranski napad s gotovo 200 balističkih projektila ispaljenih prema Izraelu 1. listopada bila je očekivana tjednima.

‘Više NATO treba nama nego mi Savezu’; Hrebak: Od informacija drugog čovjeka NATO-a nitko neće biti oštećen

UN i SAD pozivaju na zaustavljanje eskalacije nakon napada Izraela na Iran

Šef UN-a u subotu je pozvao na zaustavljanje vojnih djelovanja, a američki predsjednik izrazio nadu da je ovo “kraj” uzajamnih napada, nakon udara Izraela na ciljeve u Iranu u kojima su, po najnovijim podacima, poginula četiri vojnika.

Izraelski napad na vojne mete u Iranu u noći na subotu odgovor je na iranski napad na Izrael 1. listopada.

Iranska vojska izvijestila je najprije o smrti dvojice vojnika, a potom o još dva. “Još dva pripadnika vojske Islamske Republike Irana podlegla su ozljedama i pali su kao mučenici”, objavila je službena agencija Irna, citirajući priopćenje vojske.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je eskalaciju između Izraela i Irana i pozvao na okončanje svih vojnih djelovanja u regiji, rekao je  glasnogovornik.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se čini da je Izrael u svojem napadu pogodio samo vojne mete i naglasio kako se nada da je izraelski udar ujedno i “kraj” uzajamnih napada.

“Bio sam s obavještajnim službama… Izgleda da oni (Izraelci) nisu gađali ništa osim vojnih ciljeva. Nadam se da je ovo kraj”, rekao je američki predsjednik novinarima.

Europska unija pozvala je sve uključene strane na „najveću suzdržanost” kako bi se izbjegla „eskalacija izvan kontrole” sukoba na Bliskom istoku, nakon što je Izrael gađao ciljeve u Iranu. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights