„Umjesto lekcija i sankcija, mi vjerujemo u dijalog i suradnju. Moj današnji sastanak s predsjednikom Miloradom Dodikom bio je učinkovit”, napisao je Orban na svome X profilu. Pri tome je dodao kako  je “stabilnost zapadnog Balkana ključna za EU”.

Butković razmišljao o ostavci zbog pogibije mornara: Ostao sam jer želim istinu

Još dalje otišao je Orbanov šef diplomacije Péter Szijjártó koji je pak naveo kako je “Dodik regionalni lider stabilnosti i da su konzultacije s njim uvijek korisne.”

Dodik je u izjavi za medije rekao kako je s mađarskim premijerom razgovarao o gospodarskoj suradnji. Najavio je realizaciju započetih projekata u oblasti energetike i potpore poljoprivredi.

Zbog izjava i poteza kojim često podriva suverenitet Bosne i Hercegovine, te najavljuje odcjepljenje entiteta Republike Srpske od te zemlje Dodik se nalazi na popisu sankcioniranih dužnosnika američkog ministarstva financija.

S njim su sankcionirani i bliski politički suradnici, ali i članovi obitelji. Nedavno su se na popisu kompanija na tzv. američkoj crnoj listi našle i kompanije koje su u vlasništvu članova obitelji Dodik.

Otkazana je i realizacija nekoliko energetskih i infrastrukturnih projekata na području Republike Srpske koje je trebala financirati njemačka vlada.

Kandidat za novog američkoga veleposlanika u Bosni i Hercegovini Douglas Jones je tijekom jučerašnjeg saslušanja u američkome Senatu poručio kako će SAD nastaviti s pritiskom na Dodika.

„Ja sam spreman koristiti sve alate koji su raspoloživi da nastavimo pritisak, uključujući sankcije i ovlasti koje ima visoki predstavnik u BiH prema Miloradu Dodiku kako bi BiH ostala teritorijalno jedinstvena i suverena“, rekao je Jones. (Hina)