Home Izdvojeno Bačićevi izbacivači na silu iseljavali stradalnika iz kontejnera. Jedan od siledžija se ozlijedio; Folnović: Nismo ga izbacivali

Bačićevi izbacivači na silu iseljavali stradalnika iz kontejnera. Jedan od siledžija se ozlijedio; Folnović: Nismo ga izbacivali

by Ante R.

Nekoliko zaposlenika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje na silu je u Sisku u Petrinjskoj ulici pokušalo izbaciti stradalnika potresa u Banovini, 65-godišnjaka, a koji nema drugi smještaj. Nakon što je stigla policija, stradalnik je mirno izišao iz kontejnera i prevezen je na novu lokaciju, piše Hrvatska danas.

Prema saznanju portala Hrvatska danas, čovjek se nije dao izbaciti iz kontejnera iako su ga novopečeni izbacivači, koji su zaposlenici ureda u ministarstvu graditeljstva potpredsjednika Vlade Branka Bačića, pokušali fizički izvući van i odvesti kontejner na drugu lokaciju.

“Nama su u kontejnerskom naselju još ljetos isti ljudi prijetili isključivanjem struje, pa su u međuvremenu zbog tih prijetnji svi otišli osim mene. Na kraju su mi i isključili struju”, rekao je stradalnik potresa na Banovini za Hrvatsku danas.

Prekjučer su, nastavio je, došli Bačićevi zaposlenici i fizički ga pokušali izbaciti.

“Uzeli su me pod ruke i pokušali izbaciti. Nisam se dao, jer nisam imao kamo van na ovu hladnoću. Jedan Bačićev djelatnik je pokušao izvući ključ iz vrata kontejnera, pa je gadno porezao prst. Tamo je bila i voditeljica Jelena Folnović”, nastavio je 65-godišnjak opisivati dramu.

Potom su Bačićevi zaposlenici pozvali policiju.

“Nakon što je stigla policija, mirno sam izišao s njima van. Kontejner je Caritasov i prebačen je u Malu Goricu, a ja sam i dalje u njemu, Caritas se brine za mene. Spojit će mi i struju”, objasnio je stradalnik, dodajući da u trenutku brutalnog pokušaja izbacivanja iz kontejnera, on nije znao da će imati bilo kakav smještaj. Inače, ima mirovinu ispod 300 eura mjesečno i potres ga je snašao u kući u kojoj je bio podstanar.

Vukovarski Boysi u ofenzivi: ‘Zašto su u sukobu samo naši članovi krivci i zašto roditelji prešućuju detalje?

“Mi nismo izbacivači, nitko njega nije izbacivao niti primjenjivao silu”, izjavila je na pitanje o događaju Jelena Folnović iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

“Mi smo tamo došli s radnicima koji su trebali odspojiti struju i vodu. Taj kontejner je Caritasov i naselje u Petrinjskoj u Sisku se zatvara i taj stradalnik više nije mogao ostati. Nismo mi pokušali njega izbaciti van, već je on počeo vikati kad smo stigli. Ja sam pobjegla u kombi, pozvali smo i policiju”, kaže za Hrvatsku danas Jelena Folnović.

Na pitanje o ozljedi njezinog djelatnika, Folnović tvrdi da se to nije dogodilo.

“Nije nitko ozlijeđen tamo, kad je došla policija sve se sredilo i stradalnik sada u Maloj Gorici kod Caritasa ima sve potrebno, a dobit će i rješenje za smještaj u fiksnom objektu”, rekla je Folnović, koja je, inače i članica Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a.

Redakcija Hrvatske danas je pokušala razgovarati i s djelatnikom Bačićeva ministarstva koji je prema njihovom saznanju bio u kontejnerskom naselju prekjučer, prilikom preseljenja stradalnika, kako bi provjerili način na koji je zadobio ozljedu ruke, no on je rekao da nije ovlašten za davanje izjava i da se obrate ministarstvu graditeljstva za informacije.

Odgovor ministarstva

Ministarstvo je 12. siječnja odgovorilo na upit:

” Uvodno pojašnjavamo kako Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje više ne postoji te je njegove službenike preuzelo Ministarstvo prostornoga uređenja graditeljstva i državne imovine u veljači 2023. godine.

Nastavno na Vaš upit koji se odnosi na stambeno zbrinjavanje korisnika kontejnera I.T. odgovaramo u nastavku.

Službenici Ministarstva u kontinuiranom su dijalogu sa svim korisnicima mobilnih stambenih jedinica (kontejnera) u cilju njihovog stambenog zbrinjavanja u primjereniji zamjenski smještaj. Temeljem Programa stambenog zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica iz veljače 2023. godine na području Banovine iz kontejnerskih je naselja zbrinuto preko 400 sugrađana.

Vezano uz konkretan slučaj stambenog zbrinjavanja g. I.T. kojeg navodite u svom upitu, dajemo informaciju kako su službenici Ministarstva s korisnikom u više navrata komunicirali pri čemu je isti obaviješten o svim mogućnostima primjerenijeg zamjenskog smještaja. Važno je napomenuti i kako je riječ o korisniku koji na dan potresa nije imao u posjedu vlastitu nekretninu koja je oštećena potresom odnosno bio je podstanar.

Nastavno na sve okolnosti, korisniku je ponuđeno nekoliko oblika zamjenskog smještaja: zbrinjavanje u naselje s modularnim zgradama u Sisku, zbrinjavanje u naselje s energetski visoko učinkovitim mobilnim kućama u Sisku kao i stambeno zbrinjavanje temeljem Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima.

S obzirom da je zbog niskih temperatura kontejner trebalo isključiti s priključaka na struju i vodu, a radi sprečavanja puknuća, korisnik je pristao na zamjenski smještaj u dogovoru s Caritasom na zamjenskoj lokaciji u Maloj Gorici, no na dogovoreni dan njegovog iseljenja odbio je napustiti kontejner uz verbalni napad na službenike Ministarstva o čemu je stoga obaviještena i lokalna policijska postaja. Po dolasku policije korisnik je napustio kontejner i zbrinut je na drugoj lokaciji.

Napominjemo kako Rješenjem Sisačko-moslavačke županije KLASA: UP/I-371-01/23-08/46 od 3. siječnja 2024. godine korisnik I.T. ostvaruje pravo na stambeno zbrinjavanje davanjem u najam stambene jedinice u državnom vlasništvu na području Sisačko-moslavačke županije sa stambenom površinom od 35 m2 te će se s korisnikom sklopiti ugovor o najmu temeljem izvršnog rješenja o utvrđenom pravu na stambeno zbrinjavanje.

Dakle, na dobrobit samog korisnika, a u cilju njegovog stambenog zbrinjavanja, službenici Ministarstva su ispravno postupili i poduzeli sve radnje kako bi se isti primjerenije zbrinuo”.

Policija o događaju:

O ovom događaju iz kontejnerskog naselja u Sisku uputili smo 11. siječnja upit sisačko-moslavačkoj policiji.

Odgovor je stigao 12. siječnja:

“Vezano za zaprimljeni upit, obavještavamo Vas da je policija postupala po dojavi vezano za iseljenje korisnika iz kontejnerskog naselja. Policija i dalje provodi kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih činjenica u navedenom događaju., objavila je Hrvatska danas.