Home Analiza Budućnost Francuske: Tko je zapravo Jordan Bardella, mladi ekstremno desni francuski političar?

Budućnost Francuske: Tko je zapravo Jordan Bardella, mladi ekstremno desni francuski političar?

by Kristina B

Bardellin put od napuštanja sveučilišta do potencijalnog premijera zaprepastio je mnoge, ističući njegov meteorski uspon u samo nekoliko godina. Iako se najviše oslanjao na uvjerljivu priču “od krpa do bogatstva”, stvarnost je zapravo mnogo nijansiranija, izvješćuje Euro News.

S Jordanom Bardellom na čelu, francuska krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) nanijela je poraz centrističkom savezu predsjednika Emmanuela Macrona, osiguravši dvostruko više glasova na europskim izborima ranije u lipnju. Ovaj značajan gubitak naveo je Macrona da napravi iznenađujući potez pozivajući na prijevremene parlamentarne izbore, zakazane za 30. lipnja i 7. srpnja.

Bardellin put od napuštanja sveučilišta do potencijalnog premijera zaprepastio je mnoge, svjedočeći o uspješnoj kampanji pripovijedanja političkih priča koju je orkestrirala krajnja desnica.

Narativ o ‘samo-stvorenom čovjeku’ lažan?

Djetinjstvo Jordana Bardelle bilo je podijeljeno između majčina stana i očeve kuće u mnogo bogatijem gradu Montmorencyju, u sjevernom predgrađu Pariza.

Bardella je rođen u sjevernom pariškom predgrađu Seine-Saint-Denis 1995. godine. Njegova majka, talijanska imigrantkinja koja je u Francusku došla 1960-ih iz Torina, razišla se od njegova oca, poslovnog čovjeka, kada je on imao godinu dana.

Njegov otac, koji je vodio tvrtku za distribuciju pića i bio relativno dobrostojeći, izbrisan je iz Bardellinog narativa, rekao je Pierre-Stéphane Fort, istraživački novinar koji je nedavno objavio kritičku neautoriziranu biografiju mladog političara.

Sa samohranom majkom živio je u stambenom kompleksu s niskim prihodima (poznatom kao “cité” na francuskom), te je mlado političko čudo sam sebe oslikao kao osobu koja je preživjela surovo predgrađe opterećeno drogom i radikalnim Islamom.

“Kao mnoge obitelji koje žive u ovim četvrtima, suočio sam se s nasiljem, gledajući kako moja majka ne može spojiti kraj s krajem”, rekao je tijekom intervjua za francuski TV kanal France 2 u travnju. Stvarnost međutim, ima mnogo različitih nijansi.

Pohađao je privatnu srednju školu, a školarinu je plaćao njegov otac. Tinejdžer je zatim otišao na pariško sveučilište Sorbonne studirati geografiju, ali je odustao kako bi nastavio karijeru u politici s punim radnim vremenom.

“Bardella je pohađao uglavnom katoličke privatne škole. Kad je bio tinejdžer, otac ga je poveo na dugo putovanje u Sjedinjene Države. Kad je imao 19 godina, otac mu je kupio automobil Smart. Kad mu je bilo 20 godina, dao je sinu stan u bogatom pariškom predgrađu u Val d’Oiseu. Ali sve to nije štimalo za ovu političku priču, tako da je izbrisano”, rekao je Fort za Euronews.

Nedavna istraga Le Mondea pokušala je pronaći tragove mladog Bardelle u četvrti Saint-Denis koja je postala centralna u njegovoj priči o “samo-stvorenom čovjeku”, ali nije uspjela pronaći mnogo. Malo se stanovnika sjećalo da je viđalo Bardellu u susjedstvu, a rijetki koji jesu nisu se sjećali je li ga posebno zanimala politika ili krajnja desnica.

Bardellina uključenost u politiku započela je 2012. godine kada se sa 16 godina pridružio National Rallyju (u to vrijeme poznatom kao Nacionalna fronta). Čak i tada, Bardella je već imao svoj prepoznatljivi čist izgled. Dolazio bi na političke sastanke u odijelu, svoje prepoznatljive kose zalizane unatrag, nastojeći utjeloviti dedemonizaciju koju je pokrenula čelnica stranke Marine Le Pen kako bi se otresla ksenofobne i antisemitske prošlosti RN-a.

“Vrlo rano je gospodin Bardella shvatio da mora biti besprijekoran da bi se popeo na ljestvici”, rekao je biograf, referirajući se na intervjue s drugim članovima stranke koji su Bardellu poznavali u ranim fazama njegove karijere.

Iste 2012. godine, čelnica stranke Marine Le Pen napravila je svoju prvu neuspješnu kandidaturu za francusku predsjednicu, završivši na trećem mjestu. Na sljedeća dva predsjednička izbora 2017. i 2022., gospođa Le Pen – kći osnivača Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pena – poboljšala je svoj udio glasova – te se postavlja pitanje zašto je postavila tada 27-godišnjeg gospodina Bardellu na čelo? Gospođa Le Pen donijela je taktičku odluku da za čelnika stranke postavi puno mlađeg kandidata. To joj omogućuje da se usredotoči na svoju predsjedničku kampanju za 2027. i nastavi s dugoročnim rebrandiranjem stranke, koja je 2018. promijenila ime iz Nacionalne fronte u Nacionalno okupljanje (RN), kako bi uklonila i posljednji utjecaj svog oca kojeg je izbacila iz stranke 2015. godine.

Bardella je bio imenovan potpredsjednikom već 2019., a iste je godine postao drugi najmlađi zastupnik u Europskom parlamentu u europskoj povijesti.

Također je bio glasnogovornik RN-a i predsjednik njegovog omladinskog krila Generation Nation (Generacija nacije), bivšeg Front National de la Jeunesse (Nacionalni front mladih), uz vodstvo medijskog trenera i bivšeg novinara Pascala Humeaua.

Dr. Itay Lotem, viši predavač francuskih studija na Sveučilištu Westminster, kaže da ga je gospođa Le Pen vidjela kao “dobru investiciju za budućnost” jer je bio “mlado, svježe lice koje je mogla kontrolirati”. “Bio je dobro poznat kao osoba koja je slijedila partijske linije, a ne vlastite misli, dok je istovremeno predstavljao vrlo “glatko lice” koje je odgovaralo Le Penovom programu detoksikacije”, dodaje za Sky News

Trenutačno je zastupnik u Europskom parlamentu i favoriziran je za mjesto premijera Francuske ako njegova stranka osvoji apsolutnu većinu na predstojećim parlamentarnim izborima.

Prema Fortu, Bardellin meteorski uspon ima mnogo veze s njegovom romantičnom vezom s kćeri starog RN savjetnika, Fredericka Châtillona — bivšeg predsjednika Groupe Union Défense (GUD), krajnje desne studentske organizacije koju je vlada raspustila u srijedu.

Izbori su Francuskoj: Kakve posljedice mogu imati na rat u Ukrajini i svjetsku demokraciju?

Javni imidž, prioritet broj jedan

Bardella je kultivirao svoju osobnost u medijima, televizijskim nastupima, a pokazao se i vještim na platformama društvenih mreža gdje koristi elemente kao što su popularna glazba, zvučni efekti i ad hoc video isječci, koji su se pokazali kao plodno tlo za privlačenje mladih glasača.

Prema vlastitim riječima, koristi TikTok — gdje se može pohvaliti s više od milijun sljedbenika — kao sredstvo “dopiranja do mladih ljudi koji su depolitizirani i postaju ispolitizirani putem društvenih medija”. No kritičari ga optužuju da troši previše vremena na njegovanje javnog imidža nauštrb zalaženja u ključna politička pitanja.

Ljevičarska europska zastupnica Manon Aubry označila ga je “parlamentarcem duhom”, navodeći njegovu čestu odsutnost iz europskog doma u posljednjih pet godina.

Postoje tvrdnje da je koristio anonimni Twitter račun za objavljivanje rasističkih i homofobnih stavova, ali on je to uvijek negirao.

Bardella kao kameleon

“Vrlo često mijenja mišljenje i sposoban je reći desno, ali otići lijevo”, rekao je novinar. “Kad razgovara s mladim ljudima, on je neka vrsta zagovornika prava žena, koji se želi boriti protiv globalnog zatopljenja. On razumije da su to važna pitanja za mlade. Ali kada pogledate njegove glasove u Europskom parlamentu, shvatite da on radi suprotno od onoga što govori na društvenim mrežama. Primjerice, u nekoliko je navrata odbio osuditi poljsku zabranu pobačaja”, objasnio je novinar.

Ali na kraju dana, “pravi šef je još uvijek Marine Le Pen, a ne Jordan Bardella”, podsjeća Pierre-Stéphane Fort. ‘Oni rade kao duo, ali da Bardella postane premijer, s njom bi se konzultiralo o svim važnim dnevno-političkim odlukama’, rekao je.

Njegova krilatica “Francuska nestaje” dio je stranačke antiimigracijske retorike. “Naša će civilizacija umrijeti… jer će je potopiti migranti koji će nepovratno promijeniti naše običaje, kulturu i način života”, rekao je Bardella.

Pod njegovim vodstvom, RN obećava da će imigrante staviti na začelje reda za socijalno stanovanje i druge oblike socijalne skrbi u korist francuskih građana.

Mnogi su primijetili kako koristi svoje imigrantsko podrijetlo, koje također ima daleke korijene u Alžiru, prema novinama Le Monde, kako bi se suprotstavio tvrdnjama da je stranka rasistička.

Predsjednik utemeljitelj Jean-Marie Le Pen optužen je za rasizam ili rasnu mržnju najmanje šest puta, uključujući i komentare o holokaustu i članovima francuske muslimanske zajednice. Gospodin Le Pen mogao bi biti budući “djed” gospodina Bardelle, budući da je u vezi s unukom gospodina Le Pena Nolwenn Olivier od 2020. godine. Dr. Lotem kaže da, iako je gospodin Bardella dugo tvrdio da se njegov uspon sveo na njegovu lojalnost gospođi Le Pen i njezinu predanost “detoksikaciji” stranke: “Postao je aktivist kao obožavatelj njezina oca.”