Home Izdvojeno CAKLI SE OD SJAJA, PRIVLAČI POGLED I NEODOLJIVA ZA GRICNUTI Znate li koliko puta se lijepe crvene jabuke iz trgovačkih centara tretiraju pesticidima, šokirat će te se

CAKLI SE OD SJAJA, PRIVLAČI POGLED I NEODOLJIVA ZA GRICNUTI Znate li koliko puta se lijepe crvene jabuke iz trgovačkih centara tretiraju pesticidima, šokirat će te se

by Ante R.

Koliko ste puta zastali u trgovini i kupili divne crvene jabuke kojima niste mogli odoljeti. Crvene, žute, bez i jedne fleke, jednostavno niste mogli odoljeti, vjerojatno niste ni znali da su te jabuke tretirane od cvjetanja do zriobe, pa i nakon zriobe kod skladištenja u hladnjače čak do 28 puta. Djeluje li vam ovo zastrašujuće, trebalo bi.

Iako kao kultura nema velike zahtjeve prema temperaturi i vlazi ali zbog napada bolesti i štetnika, zahtjeva intenzivnu i kvalitetnu zaštitu.

Jabuka najzastupljenija voćna vrsta u Hrvatskoj te se osim na velikim plantažama, uzgaja i u malim voćnjacima diljem zemlje i u velikom broju na okućnicama. Često je izložena napadu velikog broja bolesti i štetnika, samim tim i tretiranju raznim insekticidima i fungicidima. Svi oni su štetni za ljudski organizam bez obzira na tzv karencu, jer ona nikada ne izlazi do kraja iz ploda, pa čak ni nakon godinu dana provedenih u skladištu.

Od sveg voća jabuka spada u najosjetljivije voće i stoga ga ga treba često tretirati. Ako je godina kišna i s puno vlage to zna biti i više od 28 puta godišnje, zato se treba posebno obratiti pažnja iz kojeg područja dolazi jabuka. Što je područje manje kišovito i s manje vlage u zraku, jabuka se manje tretira i samim tim s manje ostataka insekticida i fungicida u njoj ili sredstava protiv truleži čim se tretiraju prije skladištenja u hladnjačama.

Kora jabuke se ni pranjem pod mlazom vode oprati ne može očistiti od ostataka sredstava štetnih za zdravlje. Iako će proizvođači tvrditi da su njihove jabuke zdrave i da je tzv karenca ili djelovanje pesticida njenim istekom nije štetna, ne vjerujte im. Tu lijepu crvenu jabuku najbolje je oguliti, iako ni tada nije posve čista. Najbolje je kupiti jabuke na tržnici od seljaka i to one stare sorte iz organskog uzgoja. Ne gledajte flekice po njima, slobodno ju zagrizite i pojedite, bit će sočna, ukusna i zdrava.

You may also like