Home Svijet UNOSNIM ISPLATAMA VRBUJU REGRUTE IZ SIROMAŠNIH REGIJA RUSIJE Ukrajinski obavještajci: Putinova stranka osniva privatnu vojsku Prednost imaju nogometni huligani, radikali i simpatizeri neonacista

UNOSNIM ISPLATAMA VRBUJU REGRUTE IZ SIROMAŠNIH REGIJA RUSIJE Ukrajinski obavještajci: Putinova stranka osniva privatnu vojsku Prednost imaju nogometni huligani, radikali i simpatizeri neonacista

by Ante R.

Ukrajinski obavještajci tvrde da stranka Vladimira Putina, “Ujedinjena Rusija”, navodno osniva vlastitu privatnu vojsku pod nazivom “Hispaniola”. Prema obavještajnoj službi (GUR) ukrajinskog ministarstva obrane, ovu skupinu čine nogometni huligani, radikali i pojedinci koji simpatiziraju neonacističke ideologije.

Kako piše express.co.uk, Hispaniola je prethodno bila povezana s ruskom militantnom skupinom Bataljon Vostok, koja djeluje uglavnom u djelomično okupiranoj ukrajinskoj regiji Donjeck. U početku je to bila dobrovoljačka jedinica ruskih nogometnih huligana.

GUR navodi da je od 2023. Ujedinjena Rusija preuzela kontrolu nad Hispaniolom, označivši je kao privatnu vojnu tvrtku i aktivno regrutirajući članove koristeći sredstva stranke. Regrutiraju se ponajviše nogometni ultrasi, radikali i simpatizeri neonacista, i to ponajviše u siromašnim regijama Rusije.

Nadalje, GUR otkriva da se regrutacija vrši i na ukrajinske teritorije koje je Rusija djelomično okupirala od početka invazije 24. veljače.

Obećavaju se unosne isplate
Dobrovoljcima se obećava mjesečna isplata od 220.000 rubalja (oko 2.202 eura) za najmanje šest mjeseci na frontu, zajedno s isplatama osiguranja u rasponu od 1-3 milijuna rubalja (do 30.000 eura) u slučaju ozljede i 5 milijuna rubalja (preko 49.000 eura) u slučaju smrti.

Objave na kanalu na Telegramu pokazuju da je dosta članova iz ruskih nogometnih kampova angažiranih u sukobu u Ukrajini. Vođa skupine, Stanislav Orlov, poznat kao “Španjolac”, vodi skupinu u regiji Donjeck najmanje osam godina, prenosi N1.

Orlova se opisuje kao “opasnog ultrasa koji je povezan s nogometnom momčadi CSKA Moskvom”, a navodi se da se ruskoj vojsci pridružio 1999. godine i da se borio u Drugom čečenskom ratu. Navodno se preselio u Ukrajinu 2014. kako bi sa skupinom ultrasa podržao pobunu u Donbasu.