Home Izdvojeno Danas je dan D za Hrvatske suvereniste, ili će se raskoliti ili prikloniti Anušićevoj struji

Danas je dan D za Hrvatske suvereniste, ili će se raskoliti ili prikloniti Anušićevoj struji

by Ante R.

Danas se održava predsjedništvo Hrvatskih suverenista na kojem će odlučiti hoće li ostati u oporbi ili će se raskoliti na struju kojom upravlja Nikola Grmoja preko Pavličeka ili će se prikloniti struji koja bi se poklonila struji Ivana Anušića u HDZ-u i omogućila formiranje vlade bez nacionalnih manjina.

Jedno je sigurno, Vesna Vučemilović jako je blizu odluke, ako ju već nije donijela da se prikloni Anušićevoj struji i HDZ-u, vjerojatno s Zurovcem omogućila formiranje vlade bez nacionalnih manjina i pokušaja njihovih ucjena. Tako bi se nacionalne manjine dovele pred zid, ili će se njih 5 prikloniti vlasti ili će biti Pupovčeva sljedba i riskirati zatvaranje svih projekata koje vlada može, ali i ne mora financirati iz proračuna.

Vesna Vučemilović po našem saznanju neće danas nazočiti sastanku predsjedništva iz obiteljskih razloga, no isto tako ona je donijela odluku da joj bila kombinacija i bilo koji dogovor s ljevicom ne odgovara ni u kojem smislu, a ponajviše ideološki i da ona tom društvu ne pripada. Za očekivati je da će se prikloniti sadašnjoj većini i to isključivo radi Ivana Anušića i činjenice da iako živi u Našicama da je ona rođena Višnjevčanka i svjetonazorski bliža stavovima Ivana Anušića, a uostalom ona je i član Skupštine Osječko baranjske županije gdje je imala izvrsnu suradnju s Anušićem dok je on bio na čelu županije,

Pavliček s druge strane ima osobne interese da se na lokalnim izborima kandidira za gradonačelnika Vukovara i da uz podršku Mosta skine s tog mjesta Ivana Penava, što je sudeći po broju osvojenih glasova u Vukovaru Mosta i Hrvatskih Suverenista nemoguća misija. Marijan Pavliček pod velikim je utjecajem Nikole Grmoje, kojem je jedini politički cilj srušiti HDZ i Andreja Plenkovića, vođen mržnjom i željom za osvetom zbog famozne naredbe tajnici za razrješenjem Mostovih ministara u Vladi HDZ-a i Mosta. Očito da Pavliček ima osjećaj da je Mostu nešto dužan radi mandata koji su on i Vesna Vučemilović osvojili na izborima, iako je Vesna Vučemilović svoj mandat sama osvojila u IV izbornoj jedinici i to preferencijalno.

Priče Marijana Pavličeka da drži do obraza i da ne želi biti žetončić nikako ne drže vodu, jer žeton je onaj koji se u već formiranoj većini priključuje toj većini iz ovog ili onog razloga dok direktno uključenje u većinu prije konstituiranja vlasti to nije i sastavni je dio pregovaranja o sastavljanju većine.

Jedno je sigurno, donese li predsjedništvo Hrvatskih suverenista odluku da ostaju uz Most, a samim tim i uz lijeve opcije pod patronatom kršitelja Ustava Masterminda s Pantovčaka, Vesna Vučemilović postat će neovisna saborska zastupnica i dio saborske većine, a Hrvatski suverenisti bez izdašnog dijela prihoda po osnovi njenog mandata.