Home Izdvojeno Detalj koji je promakao svima, a neće se svidjeti Plenkoviću

Detalj koji je promakao svima, a neće se svidjeti Plenkoviću

by Ante R.
premjer Andrej Plenković, HDZ

Postoji izreka koja potvrđuje svu egzaktnost matematike kao znanosti, a ona glasi: „Matematika ne može lagati”

Znate li što je profesionalna deformacija, to je ono kada vidite ono što drugi niti vide niti registriraju. Tako ni 17 kada se podijeli s 5 ne može biti 4 niti se može u obračunu mandata pretvoriti u 4, to ni zločesti D’Hondt ne može napraviti jer bi mu za to trebalo rezultat od 4, 5, a kako to napraviti kada to ne možete nikome uzeti. U ovom slučaju zločesti D’Hondt dodjeljuje mandat onome kome najmanje fali za još jedan mandat, a to u 8 izbornoj jedinici nije HDZ.

Općenito u anketi agencije Ipsos koju prezentira NOVA TV, HDZ u svakoj izbornoj jedinici ima po jedan granični i to gubitni mandat. Ukupni zbor osvojenih mandata HDZ-a u te četiri izborne jedinice prikazan je 26, no on u realnoj projekciji iznosi 22, odnosno 5,5 u prosjeku.

Tih 5,5 pomnoženo s 10 izbornih jedinica iznosi 55 mandata, a ne 65 koliko sugerira rezultat od 26 ili 6,5 mandata u prosjeku. HDZ od vremena Franje Tuđmana nikada nije ostvario prosjek od 6,5 mandata u prosjeku po izbornoj jedinici, ali isto tako prosjek od 5,5 mandata po izbornoj jedinici bio bi drugi najgori rezultat HDZ-a u povijesti. Jedino je u eri Jadranke Kosor ostvario manje, no i okolnosti su bile znatno drugačije.

U našoj analizi objavljenoj pod naslovom: „Donosimo projekciju izbornih rezultata! HDZ će biti izborni pobjednik, ključ je u Domovinskom pokretu, a Rijeke pravde nemaju nikakvih izgleda”, objašnjavamo zašto je u današnjim okvirima upitna svaka relevantnost ispitivanja javnog mijenja pa objašnjavamo:

Iz podataka je vidljivo da je stopa pouzdanosti 75 % i to isključivo što ankete koje smo unijeli u sustav imaju veliku stopu odbijanja, od 70 do 90 %, ta je pouzdanost anketa koje stratificiraju uzorak u prosjeku od 25 % nevjerodostojan. Iz dostupne analitike agencija, vidljivo je da su koristili uzorak najvećim dijelom u ruralnim sredinama gdje je stopa odbijanja bila najmanja. Kako se ne može raditi o reprezentativnom uzorku, naš algoritam nije moga postići relevantnost veću od 75 %.

Što to u teoriji znači?
Postoje elementi koji sugeriraju nezainteresiranost građana za izjašnjavanjem i da u konačnici izborni rezultati mogu biti bitno drugačiji. Drugi važan podatak je izlaznost koja se očekuje na nivou ili većem od izlaznosti 2016. HDZ je tu u najvećoj opasnosti jer on u osnovi ima zadano biračko tijelo, iako ono ima progres pada od 9 %, uzrokovano prije svega pojavom alternativnih političkih opcija s desnog spektra koji uzimaju od HDZ glasove nezadovoljnih birača HDZ-a, te smatraju te političke opcije alternativom, izazvanom prije svega ideološkim odmakom HDZ-a od njihovih preferencija. U svakom slučaju vraćanje izlaznosti na vrijednosti iz 2016 nikako ne idu na ruku HDZ-u i svako likovanje trenutnim anketnim rezultatima može im se obiti o glavu. HDZ prerano priprema ražanj jer zeca ni u šumi nema i ne smiju lagati sami sebe jer im se može obiti o glavu.

Donosimo projekciju izbornih rezultata! HDZ će biti izborni pobjednik, ključ je u Domovinskom pokretu, a Rijeke pravde nemaju nikakvih izgleda