Home Izdvojeno DODIK “PALI VATRU” NA ZAPADNOM BALKANU Čelnik bosanskih Srba stvara napetost svojom ratobornom retorikom i secesionističkim prijetnjama

DODIK “PALI VATRU” NA ZAPADNOM BALKANU Čelnik bosanskih Srba stvara napetost svojom ratobornom retorikom i secesionističkim prijetnjama

by Ante R.
Milorad Dodik, screenshot, BHRT

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik potvrdio je kako će se pod njegovim pokroviteljstvom ponovno obilježiti sutrašnji 9. siječnja kao dan Republike Srpske, iako je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim.

Sjedinjene Američke Države najavile su da će danas njihovi borbeni zrakoplovi iznad BiH izvesti vojnu vježbu, a prošli je tjedan srbijanski ministar obrane najavio kako njegova zemlja namjerava vratiti vojni rok u trajanju do četiri mjeseca, piše HRT.hr.

Hoće li zbog svega toga ponovno doći do napetosti na zapadnom Balkanu i mogućih sukoba, te kako se prema svemu treba postaviti Hrvatska?

Ogorec: Nikome nije u interesu da započnu borbena djelovanja, ali treba biti na oprezu

Prošli tjedan Dodik je najavio da će poduzeti određene mjere bude li netko zabranio obilježavanje 9. siječnja, te je zaprijetio odcjepljenjem. Treba li strahovati?

Profesor Marinko Ogorec naglasio je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kako nikome na prostoru bivše Jugoslavije nije u interesu da ponovno započnu borbena djelovanja. Niti je itko spreman za takvo nešto. Dodao je kako uvijek treba pristupati s jednom dozom opreza.
– Ne treba biti u panici, ali je određena doza opreza uvijek potrebna, poručio je Ogorec.

Vidmarović: Dodik nema snagu, kakvu predstavlja da ima

Bivši veleposlanik u Kijevu Đuro Vidmarović kazao je da bi Dodik Bosnu i Hercegovinu doveo na rub rata, ako napusti sve institucije. No, ne treba zaboraviti Christiana Schmidta, jer je on “državni poglavar” i ima ovlaštenja, te može odmah reagirati i sve Dodikove odluke poništiti.

Vidmarović je istaknuo kako Dodik nema snagu, kakvu predstavlja da ima. – On je uvjetovan i s Beogradom, ali i s Europskom unijom i Amerikom. Ovo što on priča su političke floskule za njegovu unutrašnju upotrebu, poručio je Vidmarović.

Vidmarović je rekao kako Dodik ima saveznike na verbalnoj razini.
– Ali da bi došlo od odcjepljenja i uništavanje cijele Daytonske konstrukcije Bosne i Hercegovine, to bi imalo dalekosežne posljedice i ne mogu zamisliti takvu jednu situaciju. Beograd se ne oglašava, a Putin bez njega neće ništa učiniti, i ne vidim ništa dramatično. A Amerikanci su pokazali što misle o tome, jer su najavili prelijetanje borbenih zrakoplova, dodao je bivši veleposlanik u Kijevu.

Galić: Amerikanci poručuju Dodiku da pazi što radi

Vojni analitičar Mario Galić rekao je kako Dodika treba zabrinjavati što će Amerikanci nadlijetati prostor središnje Bosne i demonstrirati svoju silu. – Amerikanci simbolično poručuju Dodiku da pazi što radi i da će reagirati, naglasio je Galić. – Ali ne baš direktno, dodao je.

“Republika Srpska nema klasične oružane snage”

Ogorec je kazao da Amerikanci šalju poruku da neće dozvoliti “komadanje” Bosne i Hercegovine, te ako treba da će upotrijebiti i silu. Dodikova retorika je ratoborna, ali Ogorec ne vjeruje da će nešto učiniti.

Vidmarović je naglasio kako američko veleposlanstvo nije izravno reagiralo, šutjeli su na Dodikovo vrijeđanje, ali sada su shvatili da bi se nešto moglo dogoditi.

Mađarski general Laszlo Sticz koji uskoro preuzima zapovjedništvo nad vojnim snagama Europske unije u BiH najavio je kako će one biti pripravne za intervenciju u slučaju da lokalne policijske snage ne budu u stanju osigurati mir i red u zemlji.

Galić je rekao da EUFOR održava mir i da je to europska organizacija.

– Ako bi Dodik zaista nešto napravio, moralo bi doći do operacije uspostave mira i to je sasvim druga razina, jer bi morale doći borbene postrojbe da spriječe rat. I to je sasvim nešto drugo. EUFOR za sada ima oko 1100 vojnika, te 3500 vojnika u pričuvi, dodao je.

Galić je naglasio kako Republika Srpska nema klasične oružane snage.

Ogorec je istaknuo kako se u svijetu radi novi međunarodni poredak, pa neke države žele promjene granica. – To je vrlo opasno. Zato treba promatrati ovakve “sitne igrače”, dodao je Vidmarović. Tajvan bi mogao postati novo žarište.

Galić je naglasio kako vjeruje da se na Kosovu ništa neće dogoditi, jer Amerikanci kontroliraju to područje.
“Hrvatska treba početi razmišljati o vraćanju vojnog roka”

Ogorec je istaknuo kako Hrvatska treba početi razmišljati o vraćanju vojnog roka, kao obliku sigurnosnog osposobljavanja stanovništva, jer profesionalna vojska ima svoje prednosti i nedostatke.

– Nedostaci su jer je vojska mala i kratko traje kada dođe do nekakvog sukobljavanja. Treba imati ljude, koji će nešto znati i koji se mogu nadopunjavati. Mislim da po tom pitanju Srbija razmišlja, ali trebala bi i Hrvatska, poručio je.

Srbija razmišlja o uvođenju vojnog roka na četiri mjeseca. A za ta četiri mjeseca svatko može proći temeljnu obuku.
Ogorec je dodao kako Hrvatska treba imati temeljnu vojnu obuku, koja bi mogla trajati šest mjeseci. S njim se složio i Vidmarović, piše HRT.hr.