Home Izdvojeno Doznajemo! Karamarko ide na listu HDZ-a po glasove desnice, a smiješi mu se i mjesto ministra

Doznajemo! Karamarko ide na listu HDZ-a po glasove desnice, a smiješi mu se i mjesto ministra

by Ante R.

Hrvatski glasnik doznaje iz vrha HDZ-a da će Tomislav Karamarko ići na izbore na listi HDZ-a u Devetoj izbornoj jedinici i to vjerojatno s četrnaestog mjesta s ciljem da privuče glasove desnice i omogući pobjedu u za HDZ trusnoj izbornoj jedinici.

Ne tako davno, u Krašiću se trebala održati osnivačka skupština stranke Za Domovinu na čijem je čelu trebao biti sam Tomislav Karamarko, ali ju je na sam dan održavanja skupštine Karamarko otkazao, vjerojatno procijenivši da sam nema nikakve šanse te se očito pojavljivanjem na Izvještajnom saboru HDZ-a, gdje je doživio ovacije svaki put kada je spomenuto ime odlučio sreću potražiti pod okriljem HDZ-a i milošću Andreja Plenkovića kojem očajnički trebaju glasovi desnice.

Iako je danas za jednu televiziju izjavio da se ne bavi nikakvim političkim aktivnostima, to nije točno jer je Karamarko vodio razgovore i s vodstvom Domovinskog pokreta, Hrvatskog bila, ali i pravaša gdje je se politički aktivirala i Bruna Esih i general Glasnović. Ni u Hrvatskom bilu ni u Domovinskom pokretu nisu htjeli komentirati današnji istup Karamarka na saboru HDZ-a.

Ostaje nejasno želi li Plenković iskoristiti Karamarka kao sponu između bilo koga tko uđe u Sabor s desnog spektra, kao i pomirbeni faktor u odnosima između njega i Domovinskog pokreta, jer će očito moguće partnerstvo HDZ-a i Domovinskog pokreta biti neophodno da bi se pobjedio SDP koji će izvjesno sreću potražiti u koaliciji s Mostom koji očajnički želi maknuti HDZ s vlasti i osvetiti se Plenkoviću za poniženje prilikom eliminacije njihovih ministara u prošloj vladi Andreja Plenkovića. Pristalice saveza s SDP-om, prije svega su bračni par Raspudić s svojom inicijativom o ideološkom moratoriju, a samu inicijativu zdušno podupire i Nikola Grmoja.

Poznata je i povijest odnosa Tomislava Karamarka i Mosta, koji slove za glavne krivce pada vlade Tima Oreškovića i odlazak Tomislava Karamarka s političke scene s pomoću političke odluke Povjerenstva za sukob interesu na čijem je čelu tada bila perjanica oporbe Dalija Orešković, koja je očito odrađivala taj posao za nekog drugog. Podsjećamo da je Tomislav Karamarko rehabilitiran na svim sudskim instancama, a Mostovo moguće partnerstvo s Zoranom Milanovićem, kako sam kaže premijerskim kandidatom SDP-ea okidač za ponovno uključenje Karamarka u političke vode, samo ne u svojoj stranci kao vođa desnice, već na listi HDZ-a.

U cijeloj toj priči treba vidjeti koliko će birači desnice honorirati Karamarkov angažman u HDZ-u, no to pitanje ostavljamo za ljevicu da razmisli.