Home Izdvojeno Hoće li Plenković nositi listu HDZ-a na izborima za Europski parlament i pobjeći u Bruxelles

Hoće li Plenković nositi listu HDZ-a na izborima za Europski parlament i pobjeći u Bruxelles

by Ante R.

U utorak je zadnji dan za predaju lista za izbore za Europski parlament. Javnost pogotovo onu političku najviše zanima hoće li Andrej Plenković biti nositelj liste HDZ-a i pobjeći u svoje prirodno okruženje, Bruxelles, no i u tom slučaju HDZ mora formirati vladu jer ponavljanje izbora za njega nije opcija jer ako Milanović raspiše izbore u rujnu, što jedini logičan termin, njemu će svi rokovi za neku funkciju u EK isteći osim one običnog zastupnika. To je pogotovo opasno izgubi li HDZ ponovljene parlamentarne izbore.

Ne uspije li naći dogovor s Domovinskim pokretom, odnosno ne bude li prihvatio njihove uvijete, pa se Domovinski pokret prikloni formiranju nestranačke vlade s Rijekama pravde, Mostom i uz saborsku podršku Možemo, a Andrej Plenković ne bude na listi za Europski parlament, bit će osuđen na mjesto zastupnika u hrvatskom Saboru što za njega nije opcija.

Andrej Plenković je zasigurno političar u Hrvatskoj pod najvećim pritiskom i prisiljen je prihvatiti uvijete Domovinskog pokreta i s njima formirati vlast, bez obzira na težinu tih uvjeta, a koji su za njega izuzetno teški, jer ako ih ne prihvati, a u ovom trenutku najveći teret je ne prihvaćanje Domovinskog pokreta da članovi SDSS-a budu dio saborske većine i vlade, bez obzira bio to Pupovac ili netko drugi iz njihovih redova, Domovinskom pokretu nije prihvatljiva opcija.

Najveći protivnik šefu HDZ-a je vrijeme, pogotovo što i Domovinski pokret čeka odluku HDZ-a i njegovih stranačkih tijela hoće li Andrej Plenković nositi njihovu listu za Europski parlament. Samo nošenje liste Andreja Plenkovića za EP bit će eksplozija na naslovnicima svih medija, kako onih sklonim HDZ, tako i onih koji otvoreno podržavaju lijevo liberalne opcije formiranje tzv “nestranačke vlade”, odnosno tjeranje HDZ-a u oporbu. kako Andrej Plenković bježi u Bruxelles. Hoće li se Andrej Plenković držati izreke “Bolje vrabac u ruci ili golub na grani, zapravo će otkriti ponedjeljak ili utorak.

Plenkoviću za častan uzmak i eventualnu poziciju u EK koju bi on sam mogao ispregovarati s svojim “prijateljima” iz EK i pogotovo Europske pučke stranke je da prepusti poziciju pregovarača i budućeg mandatara nekome drugom tko može naći zajednički jezik s Domovinskim pokretom, formirati vladu i nominirati Andreja Plenkovića na neku funkciju u EK, u najmanju ruku kao povjerenika. Kako se čini, jedini čovjek koji bi tako sačuvao HDZ na vlasti i njemu omogućio častan uzmak, koji ne bi bio “S konja na magarca” i koji bi podržao i Domovinski pokret je član HDZ-a koji je na izborima osvojio najviše preferencijalnih glasova i trenutno je najpopularniji član i dužnosnik stranke, potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić