Home Analiza POLITIČKO NADMUDRIVANJE Plenković po svaku cijenu želi sastaviti vladu bez DP, hoće li doživjeti hladnu osvetu

POLITIČKO NADMUDRIVANJE Plenković po svaku cijenu želi sastaviti vladu bez DP, hoće li doživjeti hladnu osvetu

by Ante R.
Andrej Plenković, intervju

Andrej Plenković pokušava izbjeći Domovinski pokret u vladi i sve radi da formira vlast s lijevo liberalnim opcijama poput IDS-a, Matije Posavca, Fokusa i dva mandata Hrvatskih suverenista.

Andrej Plenković ne želi Domovinski pokret kao desnu suverenističku opciju u svojoj vladi, to je u duhu njegovog viđenja politike i političkog opredjeljenja te koristi sve mogućnosti da uz pomoć lijevo liberalnih stranaka uz pomoć Marijana Pavličeka i Vesne Vučemilović sastavi većinu i time izbaci Domovinski pokret iz svih opcija.

Ovakav potez Plenkovića zasigurno ima podlogu i u mogućem strahu od mogućeg zahtjeva zahtjeva da Domovinski pokret bude tražio previše, pogotovo ako bude nudio HDZ-u vlast bez njega, odnosno da Domovinski pokret prisili HDZ da bira između vlasti i njega. S obzirom na to da HDZ od svega najviše voli vlast njegov strah je opravdan.

Hrvatski glasnik kontaktirao je zastupnicu Hrvatskih suverenista Vesnu Vučemilović, koja je odbila bilo kakvu mogućnost da ona podrži takvu vladu.

Domovinski pokret ima otvorenu opciju da s SDP-om i Mostom uz podršku takvoj vladi Možemo bez ulaska u nju uz podršku upravo onih stranaka koje želi Andrej Plenković, te bi u tom slučaju poslao Plenkovića i HDZ u oporbu. Koliko bi ta vlast trajala to je velika nepoznanica, ali ju neki pojedinci iz HDZ-a priželjkuju kako bi srušili Plenkovića i omogućili vrijeme da se stranka konsolidira i vrati na Tuđmanove izvorne postavke.