Home Analiza Hoće li se HDZ-u dogoditi scenarij da moraju birati između vlasti i Plenkovića

Hoće li se HDZ-u dogoditi scenarij da moraju birati između vlasti i Plenkovića

by Ante R.
Andrej Plenković 2023

Izbori su gotovi, no priča ide dalje i postaje izuzetno komplicirana. Pogotovo je komplicirana za HDZ, koji može biti stavljen pred dilemu, vlast ili Andrej Plenković.

Iako je relevantni pobjednik, HDZ mora koalirati s Domovinskim pokretom, druga mogućnost ne postoji. Nakon izjava čelnika Domovinskog pokreta da neće ni za milimetar odstupiti od svojih zahtjeva poput poništenja ratifikacije istanbulske konvencije, promjene migrantske politike, politike zamjene stanovništva i nemogućnosti koaliranja s SDSS-om postoji nekoliko scenarija formiranja saborske većine i samim tim Vlade.

Prvi kojeg će se Plenković odreći bit će Milorad Pupovac, kojem će osim što neće biti u vlasti i vladi, biti i zatvorena slavina izvan onih zakonskih obaveza. Duga puno teži dogovor bit će poništenje ratifikacije istanbulske konvencije i pojačana zaštita granice u vidu žilet žice i nemogućnosti ilegalnog ulaska stranih državljana u Hrvatsku.

Odbije li Plenković sve ove ključne zahtjeve Domovinskog pokreta za koje su sami rekli da neće biti kompromisa, HDZ će biti doveden pred dilemu koja je noćna mora za Andreja Plenkovića. HDZ-vci od svega najviše vole vlast, a kad budu pritjerani da moraju odlučiti između vlasti i Plenkovića, morat će donijeti tešku odluku, ali vjerojatno će štititi sebe i vlast, nego biti ti koji će isprovocirati nove izbore radi jednog čovjeka.

HDZ-vci će biti prisiljeni povući potez koji će odlučiti sudbinu stranke, ali i sudbinu Andreja Plenkovića. Domovinski pokret je taj o kome ovisi vlast, a vlast je slast, slast koje se HDZ-vci najmanje žele odreći.

Možda postoji mogućnost, iako je ona malo vjerojatna da Domovinski pokret podrži Milanovića kao mandatara i sruši snove HDZ-a i Andreja Plenkovića o vlasti, a vlast, vlast se ne pušta tako lako i ne biraju žrtve koje se moraju podnijeti.