Home Izdvojeno Ivan Turudić: Znam zašto me napao Milanović, razlog je moje potpisivanje odluke o izručenju Udbinih nalogodavaca Perkovića i Mustaća

Ivan Turudić: Znam zašto me napao Milanović, razlog je moje potpisivanje odluke o izručenju Udbinih nalogodavaca Perkovića i Mustaća

by Ante R.

Vladin kandidat za čelnog čovjeka DORH-a Ivan Turudić gostovao je na HRT-u i dao ekskluzivni intervju. Kao motiv za javljanje na poziv za tu visoku i odgovornu funkciju u pravosuđu istaknuo je javni interes. Ako ga saborska većina potvrdi rekao je da će biti samostalan i neovisan, te da je poznat po tome.

Ivan Turudić kazao je da je sudac već 33 godine. Vidio je javni poziv za funkciju glavnog državnog odvjetnika i odlučio se javiti. Nitko mu, kaže, nije rekao da se javi, već se htio okušati u tom poslu.

– Motiv mi je bio javni interes, za neko opće dobro, ma kako to zvučalo patetično u ovim neviteškim vremenima, kazao je.

Na tvrdnje oporbe da je HDZ-ov čovjek, rekao je da ne bi baš s njima polemizirao.  – Oni tako smatraju. Kad bih rekao najveću istinu na svijetu, oni je ne bi prihvatili, rekao je i dodao kako se s nekim od tih ljudi ne može diskutirati te da njih vodi mržnja, odium.

– Oni imaju ormariće u koje spremaju ljude, mene su spremili u jedan ormarić. Ja se protiv toga niti ne želim boriti. Ako postanem glavni državni odvjetnik, bit ću samostalan i neovisan, kao što sam bio i u svom sudačkom vijeku. Poznat sam po tome. Niz odvjetnika je istupalo u javnosti, nitko nije osporio moju samostalnost i moju stručnost, rekao je, piše HRT.

“Rekao sam da sam određen HDZ-om”

Odgovarajući na pitanje o tome kako tumači da se njegov izbor kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika politizira, rekao je da to i nije dobro za takvu funkciju, ali da to nije ispolitizirao on. Osvrnuo se i na svoju izjavu da je blizak s HDZ-om.

“Dakle, ja sam rekao da sam određen HDZ-om. To je jednostavno točno. 1991. godine HDZ je imao 90% zastupnika u Hrvatskom saboru. Oni su birali suce i postao sam sudac Općinskog suda u Virovitici. 1998. godine HDZ je bio na vlasti, postao sam pomoćnik ministra. U Virovitici je HDZ bila ta stranka, ta snaga koja je organizirala obranu, koja je zapravo sudjelovala u oslobađanju Hrvatske i stvaranju samostalne Hrvatske. Ja sam bio dragovoljac Domovinskog rata od 1990. do 1992. godine.

Dakle, to su stvari na koje sam rekao kad sam se izjašnjavao da sam određen HDZ-om. Ako pogledate odluke koje sam donosio, one nisu nikada bile motivirane niti političkim, niti nacionalnim, niti rasnim, niti vjerskim razlozima, nego pravom. To je lako provjerljivo”, rekao je Turudić.

O Milanoviću

Govoreći o tome gdje je “korijen sukoba” s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, Turudić je kazao da to seže u 2014. godinu kada je bio predsjednik Vijeća Županijskog suda u Zagrebu, koje je odobrilo predaju Josipa Perkovića na temelju međunarodnog uhidbenog naloga Njemačkoj, radi ubojstva hrvatskog emigranta Đurekovića.

“Ja s Milanovićem u životu nisam progovorio niti riječi, niti imam namjeru. To je čovjek koji se hrani tuđim emocijama. On želi izazivati strah i emocije i onda je zadovoljan. Ako to ne uspije, onda neće biti zadovoljan”, izjavio je Turudić.