Home Vijesti Srbija se ubrzano naoružava, nabavlja dronove samoubojice; Vučić u posjeti vojarni u Beogradu: Moramo biti spremni, čekamo sustav iz Rusije

Srbija se ubrzano naoružava, nabavlja dronove samoubojice; Vučić u posjeti vojarni u Beogradu: Moramo biti spremni, čekamo sustav iz Rusije

by Ante R.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u vojarni Topčider sastanku na kome su predstavljeni analiza stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije i rezultati za 2023. godinu.

Vučića su u vojarni dočekali ministar obrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, a sastanku su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, objavljeno je na Instagramu Miloša Vučevića

Predsjednik Vučić je izjavio da je država izdvojila sredstva za 701 složeni sustav naoružanja iz domaće industrije, kao i da će više od 850 morati biti nabavljeno narednih godina.

“U gusjeničarima imamo ogromnu prednost, tenkovska smo regionalna velesila, ali imali smo veliki zaostatak u onima s kotačima. Naručili smo 80 “Lazara 3”, 112 “Miloša”, plus produžena varijanta još toliko“, rekao je Vučić novinarima tijekom obilaska sredstava naoružanja Vojske Srbije na Topčideru, u Beogradu.

Naveo je da je Srbija blizu da kompletira treću bateriju raketnog sustava PVO iz Kine, “FK-3“.

“Već 15. veljače, za praznik Dana državnosti Srbije ćete vidjeti važan sustav koji smo uvezli iz Rusije, koji smo odavno platili – “Repelent”. On služi za elektronsko ometanje neprijateljskih dronova. Bit će još novih sustava. To će ljudi moći vidjeti u Nišu“, rekao je Vučić.

On je istaknuo da će Srbija morati ubrzati kada je riječ o naoružavanju, namjenskoj industriji i popunjavanju jedinica. Dodao je da Srbija ima veći broj vojnika nego prethodnih godina.

“Naše rezerve i popune hrane i goriva su na 100 posto, i mirnodopske i ratne, municija je na razini od 60 posto, ali ćemo vidjeti da i to bude na 100 posto. To znači da smo ozbiljna država, da imamo ozbiljnu vojsku“, rekao je Vučić.

Na statičkom prikazu su predstavljeni modernizirani tenk M-84 AS2, modernizirani BVP M-80 AB2, LAZAR-3 BOV OT 4X4, Zastava NTV, MRAP 6×6, BOV “Miloš-M“ 4×4 i BOV “Miloš” 4×4, HMMWV, BRDM-2MS, KMI-2 (BOV KIV MIP-3), KMI-1 (MIP-1), besposadne platforme “Miloš“ (V1, V1 i logistički), STH 155 mm NORA, SVLRM TAMNAVA, digitalizirani “Oganj“, modularni “Oganj“, UPARS, BOV KIV artiljerijski (s UPAOS), modernizirana “Gvozdika“, modernizirani KOT, PASARS-16 (4-cjevac, RS Mistral, Maljutka, Ometač i Radar), OAR modernizirana Žirafa.

Prema najavama, bit će prikazane i bespilotne letjelice i dronovi, BL CH-95, LPRS za PVD Mistral-3, PT Antidron ometač – ADRON, FM Antidron sustav, Quad s prikolicom, motorne sanjke i padobranska oprema, kao i ronilačka i alpinistička oprema, piše N1.