Home Izdvojeno KAZNE SU PAPRENE Policija uz ceste postavlja nove kamere

KAZNE SU PAPRENE Policija uz ceste postavlja nove kamere

by Ante R.

Brzina je i dalje glavni uzrok stradanja u prometu. Upravo zbog toga, policija uz ceste postavlja nove kamere – njih 156. Osim što bilježe brzinu, snimit će vas i ako se koristite mobitelom ili niste vezani. Policija tako želi podignuti razinu sigurnosti u prometu. Svaki metar ceste crna je točka u prometu ako vozite prebrzo. Zato su one tu – diljem zemlje ih je gotovo 600.

– One se postavljaju na ona mjesta koja su ugrožena zbog brzine, gdje se vozi brže i tamo gdje su se događale prometne nesreće zbog brzine, naglasio je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije. Jer brzina je glavni uzrok nesreća na hrvatskim prometnicama. Samo u prvih 5 mjeseci ove godine krivac je za 36 izgubljenih života.

Koliko su kamere za brzinu potrebne na prometnicama možda najbolje potvrđuje podatak da su neke od njih snimile vozače koji su vozili više od 200 kilometara na sat. Pa ih se ovih dana postavlja još 156. – Svakako da vozači koji znaju da je na određenom dijelu ceste postavljena ta kamera, usporavaju brzinu kretanja i prilagođavaju svoje kretanje takvim uvjetima na cesti, istaknuo je prometni stručnjak Rajko Horvat.

Zato su se kameri razveselili u okolici Medulina, gdje snima prometnicu ispred škole.
– Vidim da stvarno ovdje paze na brzinu, čini mi se da je kamera apsolutno pozitivna, naglasila je Martina Jakopčić, učiteljica razredne nastave OŠ Banjole.

Najviše ih je u policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, 79. U Istarskoj ih je 48, a zagrebačkoj deset manje. No raspoređene su diljem zemlje. Kamere zapravo bilježe cijelu lepezu prometnih prekršaja – uz brzinu, one snimaju i unutrašnjost vozila pa tako detektiraju i korištenje mobitela i sigurnosnog pojasa.

Rezultati izbora za Europski parlament: Pobijedili HDZ, SDP i D’Hondt

– One rade 24 sata, to je najvažnije da rade u svim vremenskim uvjetima rade i noću i danju. I svaki vozač koji prođe većom brzinom od bude fotografiran, rekao je Mataija. Fotografije u realnom vremenu stižu na centralni server MUP-a. U ovoj godini policija je ulovila više od 110 tisuća vozača koji su prejako pritisnuli papučicu gasa, piše HRT.

Hodak: Lipanj 1941. i lipanj 2024.: Trebalo je sedamdeset godina da se raskrinka jedna povijesna laž

Naklonost hrvatskih birača na izborima za EP: Kako su građani glasali prema preferencijskim glasovima

You may also like