Home Izdvojeno Krunoslav Kićo Slabinac legenda hrvatske glazbe zaslužuje imenovanje nove koncertne dvorane u Osijeku

Krunoslav Kićo Slabinac legenda hrvatske glazbe zaslužuje imenovanje nove koncertne dvorane u Osijeku

Inicijativa imenovanja nove koncertne dvorane u Osijeku imenom legende hrvatske glazbe “Krunoslav Kićo Slabinac”

by Ante R.
Krunoslav Kićo Slabinac

Najprepoznatljiviji brand grada Osijeka i Slavonije čovjek koji je svoj rodni grad promovirao po cijelom svijetu, od Dublina na pjesmi Eurovizije 1971. preko Rusije, Njemačke, Australije i Amerike do Europskog parlamenta 2019. i posljednje turneje iste godine ponovo u Australiji, u znak zahvalnosti građana Osijeka i Slavonije zaslužuje dobiti počast i krunu svog glazbenog rada, uspjeha i ostavštine, koja je iznimno doprinijela promicanju hrvatske glazbene kulture imenovanjem novog hrama glazbe u Osijeku.

 Najava i agresivna kampanja imenovanja minornog, neuglednog parka Podvinje pored pruge u Ulici S.S. Kranjčevića u Osijeku imenom osječke glazbene legende izazvalo je burnu reakciju brojnih osječana, glazbenika, umjetnika, sportaša, branitelja, domoljuba i medija koji takvu inicijativu smatraju potpuno promašenom, uz pitanje zaslužuje li Kićo više?

Minoriziranje uspomene na osječku, slavonsku i hrvatsku glazbenu legendu Krunoslava Kiću Slabinca, osječki simbol koji je građen kroz 60 godina njegove karijere jednako je tako i minoriziranje i omalovažavanje slavonske i hrvatske kulture što je nedopustivo sa više razina.

 Zbog takvog neprimjerenog odnosa prema osječkom glazbenom velikanu Inicijativni odbor “Memorijala Krunoslav Kićo Slabinac” građanske udruge Zdravi grad iz Osijeka pokrenuo je hvalevrijednu inicijativu o imenovanju nove osječke koncertne dvorane, sada bezimenog Kulturnog centra, po legendi osječke i hrvatske rock, zabavne i tamburaške glazbe Krunoslavu Kići Slabincu izgrađene na mjestu kultnog Radničkog doma gdje je Kićo započeo svoj sjajni glazbeni put.

 Glazbenik, kantautor, skladatelj i gitarist rođen je 28. ožujka prije 79. godina i u gotovo 60 godina karijere iza sebe ostavio je više od 500 snimljenih pjesama, oko 25 LP ploča i CD-a, 50-ak singlova i neke od najvećih hitova hrvatske i tada jugoslavenske zabavne glazbe, autentičan i prepoznatljiv glazbeni opus, vrijednu ostavštinu i nemjerljiv doprinos hrvatskoj glazbi. Početak njegove glazbene karijere u Radničkom domu (Heim-u) kao frontmena osječkog legendarnog sastava Dinamiti ispisao je najljepšu  povijest osječkog rock’ n’ rolla.

Izuzetan trag ostavio je u promicanju slavonske tamburaške glazbe koju je kvalitetno modernizirao i popularizirao te uspješno prezentirao diljem svijeta. Ostavština Krunoslava Kiće Slabinca osječkog glazbenog velikana izuzetno je velika kao da je živio 10 života. Zauvijek nas je napustio 13. studenog 2020. u 77. godini  sa ogromnim i jedinstvenim neizbrisivim tragom glazbe, domoljublja, vedrog duha i slavonskog humora.

Za vječnost će ostati Kićina “Plavuša” i “Crna žena”, kao i sve one najdivnije tamburaške melodije koje je skladao i ispjevao svojoj voljenoj Slavoniji „Otiš’o je s mirisima jutra“, „Slavonijo ja sam tvoje dijete“, „Inati se Slavonijo“, koje su obilježile odrastanja, mladost i živote mnogih generacija diljem Lijepe naše i hrvatske dijaspore širom svijeta.

 Osim kao sjajan i vrhunski pjevač istaknuo se tijekom života kao originalni i prepoznatljivi zabavljač, sjajno je pričao šale i anegdote, imitirao, glumio, imao dara za ples i pored svega toga znao je napisati izvanredne pjesme, koje će rado pjevati buduće generacije.

Na inzistiranje prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana bio je i zastupnik Hrvatskog sabora u trećem sazivu.

 Kićo je nepunih 60 godina proveo na glazbenoj sceni i ostavština ovog velikana bit će zlatnim slovima zapisana u slavonsku ravnicu i identitet hrvatskog naroda.

Krunoslav Kićo Slabinac dobitnik je brojnih festivalskih nagrada, diskografskih priznanja i nagrade za životno djelo ostvareno u području kulture koju mu je dodijelila Osječko–baranjska županija.

 Posthumno je ovjenčan Porinom za životno djelo na 28. dodjeli hrvatske glazbene nagrade.

  Građani Osijeka na dan njegovog sprovoda 19. studenog 2020. velikim spontanim okupljanjem unatoč epidemiološkim mjerama na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića plebiscitarno su manifestirali svoje poštovanje i odali zahvalnost velikom neponovljivom umjetniku.

Danas je isto stajalište uvažavanja i dubokog poštovanja građana Osijeka na emotivan način ponovljeno  ovom inicijativom. Iako do sada, ova inicijativa još nije bila javno obznanjena, istu su pismeno podržale brojne građanske i braniteljske udruge, domoljubi, glazbenici, glumci, sportaši i građani iz čitave Slavonije i šire, o čemu slijede daljnje obavijesti.

Pozivamo stoga sve koji podržavaju ovu inicijativu i suglasni su sa imenovanjem osječkog Kulturnog centra u “Koncertna dvorana Krunoslav Kićo Slabinac” neka svoje pisane potpore/suglasnosti pošalju na E-mail: volimosijek1@gmail.com koje će udruga zajedno sa tekstom inicijative predati Ministarstvu kulture RH i Gradu Osijeku.

Kićo je naše nacionalno blago i ne smijemo dopustiti njegovo podcjenjivanje.

Krunoslav Slabinac je bio veliki i istinski umjetnik estrade, hrvatski domoljub, najsnažniji zaštitnik i promicatelj hrvatskog jezika, kulture i glazbe širom svijeta i zaslužuje takvo primjereno priznanje imenovanjem koncertne dvorane, što je najveća čast nakon života koju može zaslužiti jedan glazbenik.

Koncertna dvorana Krunoslav Kićo Slabinac time će postati pravi brand najvećeg osječkog glazbenika, osječke glazbe i Grada Osijeka,  najvažniji pronositelj i branik slavonske i hrvatske glazbene kulture.