Home Izdvojeno Kujundžić: Od kad je ured strave, europske tužibabe grozne Laure Kövesi, krenuo u ofenzivne istraga, Plenković se hitro odlučio na izbore da ju preduhitri

Kujundžić: Od kad je ured strave, europske tužibabe grozne Laure Kövesi, krenuo u ofenzivne istraga, Plenković se hitro odlučio na izbore da ju preduhitri

by Ante R.

Za dobro ukupne političke kulture u Hrvatskom saboru, pobjede HDZ-a, i desnice, na liste za Sabor trebat će se zahvatiti po horizontali i vertikali duhovnosti i pismenosti političke kulture i morala, jer ovo što gledamo u Saboru posljednja dva desetljeća doista sliči više kokošinjcu u živci i kavezu, bez vizija arhitekture nacionalne budućnosti, u kom se oblikuju i artikuliraju misli i ideje dostojne povijesnih govora i dijaloga, u najvišoj državnoj zgradi Hrvatskom saboru, iznad koje je kako Hrvati znaju reći; samo Bog!

Urbi et orbi objavljeno je kako će se do kraja ožujka raspustiti Sabor, stoga idemo na izbore ovo proljeće, pa komu obojci, komu opanci?
Andrej Plenković objavio je sve u jednom mahu, kako izborni intimni stožer kao mali mozak tako i liste, kojima još fale zakrpe s potencijalni minornih partnerski popisa, i onih mogućih zdesna, koje će ako se bude osjetio ugroženim lansirati na listu HDZ-a – pa taman na 14. mjesto.
No, od kad je ured strave, europske tužibabe grozne Laure Kövesi, krenuo u ofenzivne istraga, u Ministarstvu kulture i mogućih crnih rabota Nine Obuljen, Plenković se suočava s novim izazovima spašavanja sekice Nine, čime moguće više ugrožava sebe negoli što će nju spasiti.

Posebno bitno, ovo može imati loš odjek kod biračkog tijela HDZ-a, poradi činjenice kako se radi o “najnepopularnijem ministarstvu i ministrici”, koji su pogubili sav kompas politike kulture, barem što se tiče svjetonazora kojega bi politika i ministar kulture Iz HDZ-a trebao voditi, osim ako se ne želi produbljivati urušenu ljubav s zelenaškom ljevicom, koja inače silno voli kune i eure i vlast.
HDZ bi upravo poradi gubitka dijela ljubavi i slabljenja na “lijevom centru” trebao u rod na desnicu, ali to će teško bez uključivanja onih koji istinski predstavljaju desni spektar HDZ-a poput ekselencije Mire Kovača , Anušića i drugih dostojnih predstavnika nacionalnih suverenista, u i oko HDZ-u. Ovo hrabro javno ističemo jer će biti malo onih koji će Plenkoviću pokazati hrabrost i istaknuti važnost ovoga pogleda.

Špekulacije ili istina, kako su ovi odjednom iz vedra neba objavljeni izbori panika kako bi se zatvorili bokovi od progona Laure Kövesi, može biti djelomično točno no razlog ove odluke je posve očito nadmoćna pobjeda u prvom činu prosvjeda lijeve zelenčadi iz drame s ušća u Markov trg, u kom je Plenković nadmudrio dio oporbe „zelenu ljevicu“, ili kako ih naziva kobasičarima no treba izdržati još 3/4 izbornog procesa, i hicka i Rodosa i salta. Međutim, Plenković se ovdje ne smije odati posve pokeraškoj igri, u koji bi se preko Milanovića mogli uključiti neočekivani vanjski igrači sa skrivenim i jakim adutima, u političkom pokeru svojih interesa?

E sad, slažu se izborne Lego kockice, objavljen je HDZ-ov tim za izbore, čini se bez plenuma stranačkih rasprava i dijaloga, u komforu Plenkovićeva kabineta od prvih i neupitnih intimusa, među kojima posebno mjesto ima baš ministrica kulture, Obuljen, koja bi k tome još trebala ispisati novi program HDZ-a, preko AI aplikacije ChatGPT “uspješnog integriranja” , što može biti i korisno s obzirom na puka znana današnjih političarčića, jer i umjetne inteligencije bila bi nažalost korisna u političkim kampanjama. No svakako ovu AI, koja već uzima danak ljudskih prava i sloboda pod hitno trebaju konjska uzde etički kodeksa što čeka novog ministra kulture i medija HR i EU na obuzdavanje.

Hoće li u pripremama za izbore, Laura zauzdati neke procese vidjet ćemo u narednim danima no svakako, ove istrage i daljnje polemike s Laurom, mogle bi biti ozbiljan udar na rezultat HDZ-a i Andreja Plenkovića, kojeg samouvjerena Nina Obuljen povlači za sobom, u mogući politički sunovrat. U takvim okolnostima, Plenki ne bi trebao braniti neobranjivo, a to je minimum nemiješanja u rad europskih tužitelja i mogućih suspektnih poslova kojih je u izvanrednim okolnostima saniranja šteta potresa potpisivala ministrica Obuljen, u postupcima obnove a tiču se ukupnih poslova gdje su prožeti i EU-novci. Uvlačenjem Plenkoviću, u ovaj neobranjivi postupak, ministrica Obuljen postaje uteg kojim bi mogla naštetiti ne samo njemu već još i gore HDZ-u, jer se uvlačimo u paukovu mrežu crne Laure Kövesi, čime nas uz brojne druge, korupcijske afere ozbiljno uzdrmava.

Nikad jalovija i hiperbolična oporba kao ekipa iz Circo Orfea!
I baš kad je u Saboru odbijen zahtjev loše zaigrane „leve“ oporbe, Andrej Plenković procijenio je kako su u “kobasičarskoj” oporbi posve nesređeni i nespremni, uslijedio je ovaj njegov Blitzkrieg odluka za izbore, kako bi ih se ulovilo na “livoj nozi”, a i izbjeglo moguće turbulencije bilo arbitraža ili EU istraga.
… ovo zadnje, ne daj Bog, bilo bi pogubno po rezultat HDZ.

Ako nije 100% siguran u neumiješanost ministrice Obuljenu ili pak nema, pa taman insajderske informacije iz ureda europske javne tužiteljice Laure Kövesi, to je veliki rizik ili rečeno; bolje joj se zahvaliti i poštedjeti HDZ njezine nazočnosti u izbornoj kampanji pa i u društvancu intimusa u stožeru, jer ne zaboravimo ostrašćena progoniteljima Laura očistila je Rumunjsku od desetina korumpiranih političara i od nje ovih dana stižu jasni odgovori kako je ovo u ministarstvu kulture njihova nadležnost. Ne bi bilo dobro da su pod takvim pressingom moguće raspisani ovi izbori, u kojima će Andrej Plenković sa svojim intimusima od povjerenja sastaviti tim i liste koje će morati biti posložene i s nekim kompromisima, nadam se?. Stoga je važno razgovarati i pregovarati na nacionalnoj desnici od centra liberala HSLS-a do Suverenista HSP-a i DP-a na na desnici u dijalog neisključivosti i minimuma zajedničkog bez teški glorificiranja. Važna je pobjede HDZ-a, i desnice nad ovo zelenom ljevicom.
Stoga na liste za Sabor trebat će se potražiti po via cardilalisu i via dekumani vertikali i horizontali duhovnosti i pismenosti političke kulture i morala one koji bi na nacionalnom Forumu dostojno raspravljali jer ovo što gledamo u Saboru posljednja dva desetljeća doista sliči više kokošinjcu nego li razgovoru i dijalogu u dvorani zgrade iznad koje je Hrvatima samo Bog?

Stoga poučeni lijevim zajedništvom, bi bilo važno na desnici zatomiti animozitete u cilju povezivanja u minimum dijaloga nacionalnih interesa na što su naglasimo pozvani i obavezni i HDZ i desna oporba – skupimo glave na jedan kup i zatomimo osobne interese.

U ludosti daljnjeg nedijaloga ostavimo postrani vlastite samodopadnosti jer protiv nas je Milanović i ujedinjena i artikuliranija rigidna ljevica koji bi uveli jedinstveni srpsko-hrvatski jezik i odvojili od zapadno-europskog civilizacijskog kruga i vratili nas po šumama i gorama na Zapadni Balkan, u zagrljaj ruskih političkih interesa, piše ivan Kujundžić na Facebooku.

You may also like