Home Izdvojeno Letica: Izrael bi mogao gađati iranska nuklearna postrojenja; Ni u medijima ni u politici – Ukrajina se više ne spominje kao neka bitna stvar, a zapravo se tamo događaju strašne stvari

Letica: Izrael bi mogao gađati iranska nuklearna postrojenja; Ni u medijima ni u politici – Ukrajina se više ne spominje kao neka bitna stvar, a zapravo se tamo događaju strašne stvari

by Ante R.

Izraelski odgovor na masovni iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim raketama, mogao bi uključivati napade na iranska nuklearna postrojenja, rekao je u emisiji “Studio 4” bivši obavještajac Ante Letica. Ustvrdio je kako obje strane krše međunarodno pravo kada izvode osvetničke napade.

Letica je naglasio kako na Bliskom istoku niti jedan razvoj događaja više nije isključen.
– Ništa nije isključeno i to je ono što je najvažnije. To je jedno krizno žarište koje je blizu Europi i koje može imati izravan utjecaj – uz Ukrajinu na sigurnost Europe, rekao je.

Kako je podsjetio, ovo je prvi put da je Iran napao Izrael sa svog teritorija.
– Ovo je bilo za očekivati zbog toga što je Izrael prekršio međunarodno pravo i napao je u Siriji, koja je suverena zemlja – veleposlanstvo jedne druge suverene zemlje, kazao je. – Mogao se očekivati odgovor Irana, što je Iran i napravio. I to je kršenje međunarodnog prava. Sreća je da je dano dovoljno vremena saveznicima da te dronove i projektile sruše, dodao je.

Izraelski odgovor, napad hutista na ratne brodove
Govoreći o napadu hutista na izraelsku mornaricu te tvrdnjama obiju strana da imaju pravo na osvetu, naglasio je kako to predstavlja kršenje međunarodnog prava.

– Vidite kako se to samo nastavlja jedno na drugo. Tu dolazi do kršenja međunarodnog prava s obje strane. I jedna i druga strana uzimaju sebi pravo na odmazdu što je protivno svim normama međunarodnog prava, rekao je.

Kako kaže, Izrael bi u svom odgovoru mogao gađati “iranska nuklearna postrojenja koja su dobro čuvana i ukopana, ali se suvremenim oružjem mogu uništiti. – Izraelci imaju problem što do Irana moraju ići preko Iraka ili Saudijske Arabije, raketama ili zrakoplovima, pojasnio je. Naglasio je kako su to već vježbali, ali i da im je potrebno punjenje u zraku te bi im neka od zemalja to morala omogućiti.

Te zemlje su “naglasile da neće dopustiti upotrebu svog zračnog prostora za ofenzivne napade Izraela na Iran”.
– Izrael u obrani svoje države ne sluša nikoga, vodi se isključivo interesima izraelske države, dodao je.

Uloga zapadnih saveznika u presretanju iranskih projektila
Govoreći o ulozi zapadnih saveznika u obrani Izraela, Letica je naglasio kako je Iran dugo vremena nastojao ne uključiti se u rat.

– Iran nije htio rat. Izbjegavao je taj rat i žešće napade Hezbolaha na Izrael jer shvaćaju da su u tom smislu tehnološki inferiorni na zapadne saveznike, rekao je. Istaknuo je kako je Iran “navodno” obavijestio SAD gdje i kako će napad biti izveden. – Iran je navodno obavijestio unaprijed Amerikance da će to napraviti i kako će napraviti, kazao je.

– Amerikanci su s udarnim skupinama nosača aviona uz potporu saveznika to uspjeli riješiti, a Izrael ima izvanredne sustave PZO i time su uspjeli uništiti te dronove, dodao je.

Uključivanje Hezbolaha: Izrael dosad nije imao dobra iskustva

Govoreći o mogućem uključivanju Hezbolaha u kopneni rat, Letica je naglasio kako to ne bi bilo povoljno po Izrael iako je dodao da nastavak razmjene vatre između Irana i Izraela predstavlja veću opasnost.

– Hezbolah i izraelske snage su stalno u ratu. Izrael ima iskustva u borbi s Hezbolahom. U posljednje vrijeme ta iskustva nisu nešto pozitivna za Izrael. Morali su mijenjati određenu taktiku. Mislim da je opasnije da se nastavi međusobno bombardiranje Irana i Izraela, rekao je.

Izgleda, kako kaže da su “Amerikanci uspjeli Izraelce zaustaviti da ne krenu odmah, a kad će krenuti – to će oni sami odlučiti”.

Ustvrdio je kako je moguć i ustanak Palestinaca na Zapadnoj obali.

– Apsolutno je moguće, jer iako su oni pod Fatahom, ako se zapali ovaj kotao na Bliskom istoku, onda je moguće sve. Moguće je da se Palestinci dignu i na Zapadnoj obali. Lokalni igrači su već u igri, regionalni su tu negdje, a glavni su se uključili prošlu noć rušeći dronove, nastavio je.

– Samo je pitanje gdje su Kina i Rusija, dodao je.

Situacija u Ukrajini

Govoreći o porukama predsjednika Volodimira Zelenskog i glavnog zapovjednika Oleksandra Sirskog, Letica je istaknuo kako su obojica pozvali na jačanje ukrajinske protuzračne obrane.

– Zadnja poruka Zelenskog i Sirskog je slična. Ni u medijima ni u politici – Ukrajina se više ne spominje kao neka bitna stvar, a zapravo se tamo događaju strašne stvari. Ukrajina je u teškoj situaciji, rekao je.

Američki kongres će, tvrdi “pokušati progurati pomoć i za Izrael, Ukrajina se ne spominje”.

– Govorili smo o tome da je konflikt možda instrumentaliziran od određenih snaga da bi se skrenula pozornost s Ukrajine, dodao je, piše HRT.