Home Izdvojeno “Logistički kolaps vojske mogao bi rusku vojsku koštati jako puno”

“Logistički kolaps vojske mogao bi rusku vojsku koštati jako puno”

by Ante R.

Piše: Domagoj Franić, vojni analitičar
Domagoj Franić, vojni analitičar analizira situaciju oko Kurska, navodnu rusku protuofenzivu i stanje na istočnom bojištu, upozoravajući na jedan ključni podatak, a to je loša logistička podrška ruskim trupama

Rusi su pokrenuli protuofenzivu u oblasti Kurska…
Poznato je da je Putin ignorirao “probleme s Kurskom”. Putovao je okolo glumeći “nezainteresiranost” i ignorirajući šamar koji mu je Ukrajina “opalila” premještanjem rata na teritorij Rusije. Što se sada promijenilo pa je odlučio pokušati “očistiti” Kursk od ukrajinskih postrojbi?

Više je faktora ali definitivni okidač je odobrenje zapada Ukrajincima za korištenje projektila Storm Shadow, SCALP-T i ATAMCS.
Svakim danom ukrajinske “okupacije” Kurske oblasti Putin je na gubitku, prije svega ugleda moćnika, najbolnije točke Putinovog ega.
Ukrajinci su nadalje, uspjeli u namjeri da razvuku ruske vojne potencijale na više pravaca angažiranja. Unatoč ruskim pokušajima da problem Kurska pokušaju sanirati pričuvama s ruskog teritorija, zadnjih dana smo svjedoci povlačenja pričuva i postrojbi s istoka Ukrajine prema Kursku.
Rusi su ojačali postrojbe za protuofenzivu prema Kursku i smanjili pritisak u Ukrajini. Istina on je još uvijek jak ali s naznakama slabljenja.
Protekom vremena okupacija Kurska je postala žiža Putinovog interesa jer je dugotrajna prisutnost neprijatelja u vlastitoj zemlji postala neodrživa. Sjetimo se da je psihopata zapovjedio ruskoj vojsci da mora “očistiti” ruski teritorij do 1.10 ove godine…..

Protunapad je krenuo jer je postalo očigledno da će Ukrajincima biti odobrena uporaba dalekometnog oružja na teritoriju Rusije. Sama Moskva postaje objekt i cilj Ukrajinaca a to Putin želi izbjeći pod svaku cijenu. Ono čega se rusi posebno boje je logistika. Koja će ovim odobrenjem definitivno biti ugrožena. Zračne luke više-manje, jer rusi mogu povući zrakoplove u dubinu teritorija ali logistiku ne.

Svaki kilometar veće udaljenosti u dopremi naoružanja i opreme do prve crte znači eksponencijalno povećanje problema opskrbljenosti iste sa sredstvima za život i ratovanje. Mnoga ruska skladišta, prometni pravci, mostovi, željeznička infrastruktura, zrakoplovne piste, tvornice, proizvodni pogoni će se naći pod udarom Ukrajinaca. Posebno bi to trebala biti željeznica u dubini ruskog prostora kojom Rusija doprema veliku većinu naoružanja do prvih crta bojišnice.

Logistički kolaps vojske mogao bi rusku vojsku koštati jako puno.
Naravno sve će ovisiti o tome koliku količinu projektila trenutno Ukrajina ima i koliko će redovna biti opskrba istima od strane saveznika- Znajući da Sjeverna Koreja i Iran opskrbljuju ruse, za očekivati je adekvatnu potporu SAD-a i saveznika. Kao što sam rekao, presudna riječ je ŽELJEZNICA. Jer rusi rakete moraju dopremiti do bojišnice ili crta dometa a moraju ih negdje i pohraniti…..projektili, rakete i dronovi Ukrajinske vojske će ih pronaći.

 Radić o osnivanju nove stranke: Stranka mora biti u funkciji birača, biti ćemo glas ljudi kojima se DP ne bavi, a riječ je o njih 200 tisuća

Zato nema potrebe biti deprimiran ponekim ruskim napretkom na istoku Ukrajine ili ponekim mjestom koji će rusi vjerojatno vratiti pod svoju kontrolu u oblasti Kurska. Sve su to sitnice, pojedinačne bitke a ne rat i strateški dobitak. Logistika je ključ rata. Pješaštvo i tehnika pobjeđuju u pojedinačnim bitkama, logistika dobiva ratove.

Tri županijske organizacije napustile DP, izvijestio Dretar i upitao Penavu: “Jesu li žrtve naših heroja Zagoraca, Varaždinaca i Međimuraca za tebe samo poluga za ostvarivanje osobnih materijalnih interesa?”

You may also like

Verified by MonsterInsights