Home Izdvojeno Ministar Radman se nakon pisanja Hrvatskog glasnika sjetio koliko Hrvata živi u Argentini

Ministar Radman se nakon pisanja Hrvatskog glasnika sjetio koliko Hrvata živi u Argentini

by Ante R.
Putnik pokraj vlaka

Nakon što je Hrvatski glasnik pisao o položaju Hrvata u Latinskoj Americi, pa tako i u Argentini pod naslovom “Nepalci, Indijci, Pakistanci, Filipinci mogu, Hrvati iz dijaspore ne mogu”, oglasio se i ministar Grlić Radman. Podsjećamo da u tekstu između ostalog pišemo:

Hrvatsko gospodarstvo treba radnike, hrvatski turizam pogotovo, a udio turizma u BDP-u iznosi vrtoglavih 20 %. Tko će se prije integrirati u hrvatsko društvo, Nepalci, Indijci, Pakistanci, Filipinci ili Hrvati iz Venezuele, Bolivije, Argentine, Čilea, Paragvaja, Urugvaja.

Jeste li znali da Hrvati iz Bolivije za ulazak u Hrvatsku trebaju vizu, a čekaju je ne mjesecima već ponekad i godinama. Hrvati u Boliviji su ugroženi, do domovnice i hrvatske putovnice čekaju godinama, a Nepalcima, Indijcima, Pakistancima, Filipincima izdaje se u roku nekoliko sati. Ostaje li Hrvatima iz Latinske Amerike da uđu kao ilegalni migranti i zatraže azil. Na to pitanje trebala bi odgovoriti hrvatska vlast, te teksta gdje smo objavili da Hrvatski glasnik organizira tribinu pod naslovom: VRATIMO IH Hrvatski glasnik organizira tribinu i pokreće inicijativu za povratak Hrvata iz Južne Amerike, te u tekstu pišemo:

Potaknuti informacijama koje je dobila redakcija Hrvatskog glasnika o situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u Južnoj Americi poglavito u Argentini, Paragvaju, Boliviji i Venezueli, od kojih neki trebaju vizu da bi došli u Hrvatsku, a na temelju općeg demografskog sloma u Hrvatskoj, te nekontroliranim uvozom radne snage iz Nepala, Indije, Filipina ili pokušaju integracija ilegalnih migranata redakcija Hrvatskog glasnika odlučila se na ovaj pokušaj. Povratak Hrvata nacionalni je interes i inicijativa neće i ne smije imati političku konotaciju.

Cilj nam je pokrenuti stvari s mrtve točke, inzistirati da vlast pojednostavi dobivanje hrvatskih dokumenata, maksimalno ubrza izdavanje istih, ne dozvoliti da dijaspora čeka bez razloga dokumente po tri godine. Hrvatska diplomacija nije samo tu da se bavi međunarodnim odnosima, već da konzularni dijelovi veleposlanstava i konzulata budu dijaspori na raspolaganju, te da rade posao za koji su plaćeni, a izdavanje dokumenata nacionalni je interes. Razotkriti ćemo tkome smeta hrvatska dijaspora. Tko je taj koji onemogućava povratak Hrvata u svoju domovinu i revitalizaciju demografski devastiranih područja.

Na tribini ćemo okupiti najeminentnije hrvatske stručnjake iz demografije, koji će objasniti koliki demografski učinak može polučiti organizirana akcija povratka hrvatske dijaspore, njihovih potomaka u demografski opustošene krajeve Hrvatske, te što će taj povratak značiti za budućnost opstanka hrvatskog naroda i hrvatske države, ministar Radman navodi u tekstu koji prenosi Hina:

Hrvati u Argentini predstavljaju veliki potencijal za povratak ili useljenje u Hrvatsku, kazao je danas u Buenos Airesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Grlić Radman sastao se s ministricom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i bogoštovlja Argentine Dianom Mondino, a razgovarali su i o tome „kako sklopiti neki sporazum vezan uz tržište rada“, kazao je novinarima nakon sastanka šef hrvatske diplomacije.

Grlić Radman je napomenuo kako je Hrvata na južnoameričkom kontinentu najviše u Argentini te da 300 tisuća stanovnika te zemlje vuče podrijetlo iz Hrvatske. – „Tu je veliki biološki bazen i veliki potencijal ili povratka ili useljenja, ovisno koja generacija“, kazao je hrvatski šef diplomacije. Dodao je da se „već puno liječnika uselilo u Hrvatsku koji su podrijetlom Hrvati“.

You may also like