Home Izdvojeno Nepalci, Indijci, Pakistanci, Filipinci mogu, Hrvati iz dijaspore ne mogu

Nepalci, Indijci, Pakistanci, Filipinci mogu, Hrvati iz dijaspore ne mogu

by Ante R.
Putnik pokraj vlaka

Hrvatsko gospodarstvo treba radnike, hrvatski turizam pogotovo, a udio turizma u BDP-u iznosi vrtoglavih 20 %. Tko će se prije integrirati u hrvatsko društvo, Nepalci, Indijci, Pakistanci, Filipinci ili Hrvati iz Venezuele, Bolivije, Argentine, Čilea, Paragvaja, Urugvaja.

Jeste li znali da Hrvati iz Bolivije za ulazak u Hrvatsku trebaju vizu, a čekaju je ne mjesecima već ponekad i godinama. Hrvati u Boliviji su ugroženi, do domovnice i hrvatske putovnice čekaju godinama, a Nepalcima, Indijcima, Pakistancima, Filipincima izdaje se u roku nekoliko sati. Ostaje li Hrvatima iz Latinske Amerike da uđu kao ilegalni migranti i zatraže azil. Na to pitanje trebala bi odgovoriti hrvatska vlast.

PREPORUČUJE SE NUŽAN OPREZ NA PUTOVANJIMA U BOLIVIJI
Preporučuje se pojačan oprez vezan uz opasnost od kriminala te informiranje iz svih dostupnih izvora, a posebno za vrijeme boravka u Boliviji, u koje dijelove gradova nije uputno ići; paziti na osobne stvari, ne nositi i izlagati skuplji nakit i sl. Osobito skrećemo pozornost na rasprostranjeno djelovanje lažnih vozača taxija, te preporučujemo korištenje isključivo obilježenih taxija registriranih tvrtki, odnosno radio taxija. Također, preporučuje se izbjegavati mjesta većih okupljanja, oprez u prometu i poštivanje uputa lokalnih vlasti.

Iako se ne navodi stranicama MVEP-a ništa bolja situacija nije ni u Venezueli, Paragvaju. Hrvati u tim država žive loše, na granici egzistencije, u opasnosti od kriminala i ono što su njihovi preci učinili bježeći od bijede to sada žele hrvatski iseljenici povratkom u domovinu, ali ispriječila se hrvatska država, točnije njena birokracija. Procjenjuje se da u zemljama Latinske Amerike u ovom trenutku ima Hrvata, bez obzira koja generacija bili toliko da bi povratkom u opustošene hrvatske krajeve mogli svojim dolaskom upravo bili ključ revitalizacije. Zašto se ne slijede primjeri Izraela ili drugih država za koje nije bitno koja su generacija njihovi iseljenici koji žele povratak.

Postavlja se pitanje, zašto to Hrvatska, odnosno njena administracija ne želi. Boji li se time gubitka glasova na izborima, jesu li ona ugroza vlasti, ili jednostavno su stranci jeftiniji i pogodniji za zamjenu stanovništva. Zašto su hrvatskoj pogodniji Nepalci, Indijci, Pakistanci, Filipinci od Hrvata. Diktira li, da ne pišem naređuje Hrvatskoj, točnije njenoj vlasti tko smije, a tko ne smije doseliti u Hrvatsku. Saznat će se to brzo, a premijer i ministar vanjskih poslova mogao bi ih posjetiti, a ne održavati domjenke s Hrvatima iz New Yorka koji jedva čekaju takve domjenke da mogu badava jesti i piti.

 

You may also like