Home Izdvojeno Ministrica Vučković u Vinkovcima: Kulen, kobasica, čvarci, šunka, pričekajmo pa ćemo vidjeti…možda

Ministrica Vučković u Vinkovcima: Kulen, kobasica, čvarci, šunka, pričekajmo pa ćemo vidjeti…možda

by Ante R.
Domaće Svinje fotografija

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika kojoj je prisustvovala ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Razgovaralo se, između ostalog, i o situaciji i daljnjem postupanju glede afričke svinjske kuge.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nastavljaju s isplatama potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge. Kroz Program potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave zaraze do 22. rujna isplaćena je potpora za 220 gospodarstava u ukupnom iznosu od 1.090.280 eura. Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede poslala je 108 obrađenih zapisnika te je u tijeku njihova isplata  ukupnog iznosa 798.996 eura. Tako će s trećom odlukom sveukupno biti isplaćena potpora za 328 gospodarstava ukupnog iznosa gotovo 1.900.000 eura.

– Do danas je eutanazirano 19.400 svinja s otprilike 870 gospodarstava, a putem ovlaštenog procesa klanja otpremljeno je oko 34 tisuće svinja. Time je razrijeđena populacija u zoni ograničenja na području ove županije što je nužno ako se želimo uspješno nositi s bolesti. No, još jednom ću poslati poruku da ćemo mi to obnavljati u najbržem mogućem roku i da ćemo, pored naknade za izravne štete i rada na naknadama za izgubljenu dobit, na vrijeme objavljivati investicijske programe za podizanje ponove proizvodnje. Zauzeli smo stav da naknadu štete isplaćujemo svim uzgajivačima, ali i da ćemo dodatno poduprijeti proizvodnju svima koji ju žele pokrenuti i koji će unaprijediti svoje biosigurnosne uvjete – rekla je ministrica Vučković.

Jedna od važnijih tema za ljude s ovog područja svakako je organizacija svinjokolja. Ministrica Vučković je napomenula kako su točno određena pravila po kojima se mora djelovati. Prodaja svježeg mesa općenito, klanje na vlastitom gospodarstvu, prodaja mesa koje je podrijetlom iz zona ograničenja kao i svi oblici prerade mesa koji nisu dozvoljeni po posebnoj uredbi trenutno nije moguće.

– Onog trenutka kad budemo mogli prijeći u drugu fazu koja se naziva regionalizacija, onda će biti relaksirani i određeni uvjeti koji se odnose na svježe meso i sve oblike prerade. Pričekajmo pa ćemo vidjeti je li moguće nešto mijenjati u prvom dijelu koji se odnosi na ovu veliku i značajnu tradiciju. Do tada ćemo potvrditi da ćemo poduprijeti financijski i na sve moguće načine organizacijski, u suradnji s JLS-ovima i Županijom, na način na koji je moguć, a da ne utječemo na širenje zaraze – naglasila je Vučković, a o navedenoj temi govorio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekavši kako pitanje održavanja svinjokolja nije samo egzistencijalni problem, već i dio života naših ljudi.

– Pokušavamo pronaći najbolji način, a dobili smo i informaciju da će se, u svakom slučaju svim onim gospodarstvima koje su na taj način skrbile o svojim obiteljima, omogućiti na neki način doprema mesa koje će biti izvan zone ograničenja, zdravo i moći će se raditi prerada – napomenuo je Dekanić, piše Vinkulja.hr.