Home Izdvojeno Mogla je dobiti 20 godina u mađarskom zatvoru: Talijanska aktivistica Ilaria Salis bit će puštena nakon izbora za europarlamentarku

Mogla je dobiti 20 godina u mađarskom zatvoru: Talijanska aktivistica Ilaria Salis bit će puštena nakon izbora za europarlamentarku

by Kristina B

Talijanska aktivistica i novoizabrana europarlamentarka, Ilaria Salis, optužena za napad na prosvjednike krajnje desnice i suočena s potencijalnom kaznom od 20 godina zatvora, bit će oslobođena pod imunitetom zastupnice u Europskom parlamentu, izvješćuje Euro News.

40-godišnja učiteljica provela je 15 mjeseci u zatvoru nakon što je optužena za napad na krajnje desne prosvjednike u Mađarskoj. Salis, iako je tvrdila da je nedužna, bila je suočena s 20-godišnjom zatvorskom kaznom.

Ubiše li nas migracije? – Kako popraviti optimizam širom svijeta? Pa jednostavno…

Slučaj je dospio na naslovnice kad se na sudu Salis pojavila u lisicama i lancima. Nakon negodovanja javnosti, Rim je pozvao mađarskog veleposlanika i na kraju osigurao njezino prebacivanje u kućni pritvor.

Salis je izabrana na listi Zelenih i Lijevog saveza i bit će puštena na slobodu zbog svog imuniteta zastupnice u Europskom parlamentu. Uhićena je u Budimpešti prošle godine i osumnjičena za umiješanost u navodne napade tijekom obilježavanja Dana časti u Mađarskoj.

Događajem, koji se održava svake godine 11. veljače, ekstremno desničarski aktivisti obilježavaju neuspjeli pokušaj probijanja nacističkih i savezničkih mađarskih vojnika iz Budimpešte tijekom opsade Crvene armije 1945. godine. Salis je optužena za pokušaj ubojstva jer je navodno bila dio skupine antifašista koji su napadali ljude za koje su vjerovali da su povezani s aktivnostima krajnje desnice.

Njezino pojavljivanje na sudu, okovana rukama i lisicama na gležnjevima, izazvalo je bijes u Italiji, iako je Budimpešta tvrdila da je to standardna procedura. Mađarska vlada brani svoje postupanje sa Salisom unatoč prosvjedima i službenim prigovorima talijanske vlade.

You may also like