Home Izdvojeno Penava istaknuo ključne točke vitalnih nacionalnih interesa koje smatra zajedničkim desnici i ljevici: Svatko tko komunicira tu temu je za mene potencijalni saveznik

Penava istaknuo ključne točke vitalnih nacionalnih interesa koje smatra zajedničkim desnici i ljevici: Svatko tko komunicira tu temu je za mene potencijalni saveznik

by Ante R.

U HTV-ovoj emisiji “Studio 4” gostovali su predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava i gradonačelnik Splita Ivica Puljak gdje su govorili o predizbornim dogovorima za političke suradnje, demografskoj slici i migrantskoj krizi. Također su se osvrnuli na Ustavni sud povodom odluke o upozorenju Zoranu Milanovića vezano za njegov politički angažman.

Nove političke aktualnosti komentirali su jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 predsjednik Centra Ivica Puljak i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, inače gradonačelnici Splita, odnosno Vukovara.

Puljak, koji je dio SDP-om predvođene lijevo-liberalne koalicije, rekao je da su stvorili snagu koja će zamijeniti HDZ i upravljati Hrvatskom u budućnosti i od nje napraviti modernu europsku zemlju u kojoj vlada red i u kojoj građani žive dostojanstveno.

Na pitanje je li točno da je i on na listi SDP-a Puljak je odgovorio da će odluke o tome donijeti stranačka tijela Centra. – To je zajednička lista koalicije i tko će biti na njoj sve, to ćemo još vidjeti u vrlo skoroj budućnosti, rekao je Puljak.

Što se tiče najava da će DP ići s Mislavom Kolakušićem, Penava je rekao da će puno toga biti jasnije već u subotu na skupu koji imaju u Zagrebu.

Odgovarajući na pitanje je li Milanović preuzeo teme desnice i je li postao hrvatski Donald Trump, Penava je rekao da u Hrvatskoj postoje ključne točke za koje vjeruje da ih i ljevica i desnica dijele, a to su vitalni nacionalni interesi, pri čemu je spomenuo demografski slom i ilegalne migracije.

Demografska slika Hrvatske

Ivan Penava je rekao da je nakon objave podataka o popisu stanovništva pozvao vladu Andreja Plenkovića da okupi političke snage i demografe te da oformi vladu nacionalnog spasa, ali da je “dobio odbijenicu” zato što, kako je rekao, Milorad Pupovac i Plenković kažu da taj problem ne postoji.

– I sada se čudimo kad ove teme danas komunicira Zoran Milanović. Smatram da se svatko normalan tko je u politici i kome je stalo do hrvatskih nacionalnih interesa ne može oglušiti na temu gubitka 413.056 naših stanovnika u deset godina. Prema tome, to nije ničija privatna tema, to je tema svih nas i svatko onaj tko je komunicira za mene je potencijalni saveznik, netko tko treba sjediti za stolom i s kim se treba razgovarati i dogovarati, rekao je Penava, dodajući da je Plenković imao tu mogućnost, ali da ju je odbio.

Predsjednik Zoran Milanović je u srijedu na svom Facebooku napisao da današnji migranti nisu kao 2015. jer danas dolaze s računicom želeći uzeti samo socijalnu pomoć, te je pritom poručio da je hrvatska granica sveta i da se za nju u ratu ginulo.

Penava je među ostalim rekao da je prije oko pola godine sreo Milanovića u Dubrovniku i da je predsjednik pritom nosio značku sa simbolom Vukovara, kakvu je Penava danas nosio u emisiji, podsjetivši na njihove sukobe oko ćiriličnih natpisa u Vukovaru za vrijeme Milanovićevog premijerskog mandata. – Hvala dragom Bogu da smo došli danas u fazu da možemo razgovarati o smuđevima, rekao je Penava.  – Cijenim svakog onog tko uvažava sugovornika i tko, unatoč nekakvim svojim stavovima, uvažava i drugu stranu i tko poglavito s vremenom uči i nauči neke stvari, dodao je.

Puljak je rekao da je tema migranata važna za hrvatsko društvo, da nam strani radnici trebaju i da ih treba integrirati u naše društvo. Istaknuo je da je i sam potomak migranata – otac mu je radio u Njemačkoj šezdesetih godina – a poručio je i da prema migrantima treba postupati s dignitetom.

 O Ustavnom sudu

Osvrćući se na Milanovićevu poruku da ne priznaje odluke Ustavnog suda vezano za njegov politički angažman, Puljak je rekao da se Hrvatska 30 godina sustavno pljačka od strane HDZ-a, a da to Ustavnom sudu nije bio problem.

– Koliko sam ja vidio, i predsjednik je rekao da će tu odluku US-a provesti, da se neće kandidirati na izborima, i mi kao stranke koje sudjelujemo u koaliciji isto tako tu odluku suda – možemo je diskutirati, možemo se s njom ne složiti, ali ćemo je poštivati, rekao je Puljak.

Penava je rekao da je njegov stav dvojak – odluke Ustavnog suda načelno se moraju poštivati, ali… – Znamo kako se tamo kadrovira, po kojoj liniji, znači HDZ ima svoje ustavne suce, SDP ima svoje, rekao je.

Što se tiče Milanovićevog načina komunikacije, Penava je rekao da trebamo njegovati kulturu dijaloga, koja je jako narušena u posljednjih nekoliko godina, a Puljak je rekao da u političkoj borbi svatko bira način na koji komunicira svoje ideje, piše HRT.