Home Izdvojeno Posljednje pripreme za prelet Rafalea u Hrvatsku

Posljednje pripreme za prelet Rafalea u Hrvatsku

by Ante R.

U hangaru središta za obuku u francuskom Bordeauxu traju posljednje pripreme za povijesni prelet prvih šest višenamjenskih borbenih aviona Rafalea u Hrvatsku. 

U skladu s najavama Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva obrane prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku dolazi ovoga proljeća – samo nekoliko tjedana dijeli nas do dolaska novih moćnih čuvara hrvatskog neba. Ostalih šest doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine kada završi obuka ostalih hrvatskih pilota.

U hangaru središta za obuku u okviru tvrtke Dassault Aviation (DA), borbeni piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) provode posljednje pripreme prije preleta prvih šest aviona Rafale iz Francuske u Hrvatsku.

Naime, hrvatski se piloti u Francuskoj nalaze u različitim etapama obuke i podijelili su neka od svojih prvih iskustava letenja na avionu Rafale, novoj perjanici HRZ-a. Jedan od pilota već je godinu dana u Francuskoj i, kako kaže, od djetinjstva sanja da će jednog dana upravljati moćnim vojnim sredstvom kao što je Rafale, jednim od najboljih borbenih aviona današnjice.

Pilot i tehničar HRZ-a: Veselimo se preletu u domovinu, to je posebna čast

Više o samom tijeku obuke i spremnosti hrvatskih pilota govorio je jedan od onih koji će upravljati jednim od šest Rafalea koji uskoro stižu u Hrvatsku. Kako kaže, u odnosu na MiG-ove, letenje na Rafaleu je složenije i zahtjevnije, a prelet u Hrvatsku za njega predstavlja iznimnu čast i odgovornost.

– Obuka se sastojala od dva dijela. Najprije smo bili u tehničkoj učionici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru te potom samo letenje. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije, dok je MiG složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne, ispričao je i na kraju dodao: “Jedan sam od onih koji će s Rafaleom doletjeti u Hrvatsku i to je iznimna čast i odgovornost jer će ovi avioni u HRZ-u biti dugo vremena i nakon što ja prestanem letjeti. Zato sam ponosan i sretan”.

Jednog od zrakoplovnih tehničara koji se u Francuskoj nalazi već šest mjeseci, a koji je kao stipendist Zrakoplovno-tehničke škole “Rudolf Perešin” već pet godina pripadnik HRZ-a, kazao je da također s velikim veseljem očekuje prelet aviona u domovinu.

– Gotovo sam četiri godine kao tehničar radio na zrakoplovima MiG-21 i nakon toga došao sam ovdje. Obučavam se za tehničara koji radi na sustavu naoružanja na avionu Rafale i mijenjanju konfiguracija za određenu vrstu misija koju bi piloti ovog aviona mogli imati, kazao je.

Obuka pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Francuskoj

Podsjetimo, dinamika i rokovi obuke letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva definirana je Ugovorima i provodi se u Francuskoj.

U skladu s tim, na obuku u Francuskoj upućeno je oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine, stoji u priopćenju MORH-a, piše HRT.

You may also like