Home Izdvojeno Poznat napadač na srpskog policajca! SOA: Najveću opasnost predstavljaju (samo)radikalizirani pojedinci tzv. vukovi samotnjaci

Poznat napadač na srpskog policajca! SOA: Najveću opasnost predstavljaju (samo)radikalizirani pojedinci tzv. vukovi samotnjaci

by Kristina B

Napadač na srpskog policajca, koji je osiguravao izraelsko veleposlanstvo u Beogradu, je konvertit koji je uzeo ime Salahudin, objavio je u subotu ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić. “Utvrđeno je da je osoba koja je izvršila teroristički napad Miloš Žujović (25), vjerskog imena Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je otišao živjeti u Novi Pazar”, rekao je Dačić.

Napadač je u subotu oko 11 sati iz samostrela pogodio u vrat pripadnika žandarmerije koji je osiguravao izraelsko veleposlanstvo u Beogradu. Muškarac je više puta prilazio policajcu pitajući ga gdje je muzej i slično, a zatim se vratio, otvorio vrata kućice, iz vrećice izvadio samostrel i ranio policajca, koji je ispalio nekoliko hitaca i napadač je pola sata kasnije umro. Ranjeni policajac operiran je i izvan je životne opasnosti.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je došlo do “pokušaja terorističkog napada u blizini izraelskog veleposlanstva u Beogradu”. “Veleposlanstvo je zatvoreno i niti jedan zaposlenik veleposlanstva nije ozlijeđen. Okolnosti slučaja se istražuju”, stoji u priopćenju.

Dačić  je dodao da će policija provesti pretrese na više lokacija. “Sve naše snage na najvišem su stupnju pripravnosti”, izjavio je ministar koji je ranije rekao kako postoje indicije da je napad povezan s vehabijskom pokretom.

Godine 2009. srbijanski sud osudio je četvoricu muslimana, sljedbenika sunitske vehabijske sekte, na zatvorsku kaznu zbog planiranja napada na nogometni stadion u Novom Pazaru, glavnom gradu južne srbijanske regije Sandžak, gdje su većina stanovništva umjereni muslimani, izvjestila je Hina.

“U Beogradu je uhvaćena još jedna osoba zbog sumnje na terorističko udruživanje. Riječ je o Igoru Despotoviću iz Beograda, rođenom 1999. godine, koji je prije dvije godine već bio uhićen jer je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad”, navodi se u priopćenju ministra policije Ivice Dačića koje prenosi Index.hr.

Postupak protiv uhićenog Despotovića se i dalje vodi, a on je pušten iz pritvora. Nakon toga je nastavio komunikaciju s ekstremistima, tako da je svakodnevno komunicirao s ubijenim teroristom Žujovićem, zbog čega se sumnja da je izravno sudjelovao u logističkoj podršci i organizaciji ovog terorističkog akta.

Dačić je ranije proglasio “crvenu razinu” sigurnosnih prijetnji od terorizma imajući u vidu da je i tužiteljstvo današnji napad na žandarma kod izraelske ambasade u Beogradu okarakteriziralo kao teroristički te naglasio da će u skladu s tim biti povećano prisustvo policije ispred ambasada, institucija i svih mjesta gdje boravi veći broj ljudi.

Predsjednik Srbije popodne je rekao da je napadač bio dio skupine koja je praćena i najavio je da se nastavlja s uhićenjima. “Praćeni su zbog svojih nelegalnih aktivnosti, nismo znali da se ovo može dogoditi, takvih još ima na slobodi. Akcija će trajati četiri dana, da sve pohapsimo i da naše ulice budu sigurne. Sada ih lovimo i pitanje je trenutka i tehnike kada će biti uhvaćeni. Najvažnije je da je naš junak Miloš živ i zdrav, pokazao je kako se reagira u takvom trenutku. Nećemo imati milosti prema terorizmu”, izjavio je Vučić.

Tijekom kasnih popodnevnih sati policija obavlja i pretres  kuće u selu Amerić u kojoj je, kako se sumnja, boravio napadač. Kuća se, kako javlja Telegraf, nalazi u zabačenom dijelu sela Amerić. Oko njeme nema drugih domova ni mještana.

Plenković i Milanović se dogovorili? Markić ostaje šef SOA-e, ali uz uvjet Milanovića

Najopasniji su “vukovi samotnjaci”

Nakon terorističkog napada u Beogradu, u kojem je ranjen policajac, RTL je poslao upit SOA-i s pitanjima o sigurnosti u Hrvatskoj, a također smo ih pitali je li Hrvatska zabrinuta zbog napada te prate li stanje u Srbiji.

“Sigurnosno-obavještajna agencija kontinuirano sagledava terorističku prijetnju u nacionalnom, regionalnom i europskom kontekstu. Pri tome surađujemo s nacionalnim i međunarodnim partnerima. Kao što smo istaknuli u našem posljednjem javnom izvješću, džihadistički terorizam je i dalje značajna prijetnja europskoj sigurnosti. Ona je dodatno potencirana u trenutnoj složenoj sigurnosnoj situaciji obilježenoj ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i sukobom u Gazi nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023”, rekli su iz SOA-e.

“Pri tome najveću opasnost predstavljaju (samo)radikalizirani pojedinci (tzv. vukovi samotnjaci), posebice psihički nestabilne osobe, koji, inspirirani terorističkom propagandom, mogu izvršiti teroristički napad”, dodali su iz SOA-e.