Home Izdvojeno ‘Pravi mit’: Trumpov mirovni plan za Ukrajinu “uništio” je njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost

‘Pravi mit’: Trumpov mirovni plan za Ukrajinu “uništio” je njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost

by Kristina B

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa opovrgao je tvrdnje republikanskog predsjedničkog kandidata da će moći posredovati u mirovnom sporazumu između Kijeva i Moskve i okončati rat u Ukrajini.

Govoreći za CBS-ov Face the Nation 29. rujna, HR McMaster je odbacio tvrdnje svog bivšeg šefa kao “pravi mit”, dodavši: “Pravo pogrešno shvaćanje rata je pretpostavka kako možete dobiti povoljan politički ishod bez povoljnog vojnog ishoda. To se u ratu nikada nije dogodilo”.

Trump je obećao okončati rusku invaziju Ukrajine u roku od jednog dana ako bude izabran, ali nije javno objasnio kako to planira postići. Jedan plan navodno uključuje ustupanje teritorija Rusiji.

Čak je i Kremlj izrazio skepticizam prema Trumpovim tvrdnjama, rekavši 18. srpnja kako je ipak potrebno “biti realan”.

“Ne vjerujem u to”, rekao je McMaster, dodajući da je jedini način na koji Ukrajina može završiti s “povoljnom nagodbom” osigurati da ruski predsjednik Vladimir Putin bude u situaciji u kojoj je uvjeren da gubi rat .

“Kako se to može postići? Treba pokazati našu odlučnost da nastavimo podržavati Ukrajince dok se brane od ovog kontinuiranog napada Rusa”, rekao je McMaster. “Tako se dolazi do – možda – povoljnih uvjeta za pregovore.”

U srpnju je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da bi Trump trebao otkriti svoj plan kako bi Kijev mogao biti spreman za sve rizike koje bi takav plan mogao sa sobom povući.

SAD vjeruje da se Iran priprema za napade balističkim projektilima na Izrael

“Ako Trump zna kako završiti ovaj rat, trebao bi nam to reći danas”, rekao je Zelenski za televiziju Bloomberg u intervjuu objavljenom 3. srpnja.

“Ako postoje rizici za ukrajinsku neovisnost, ako izgubimo državnost – želimo biti spremni za to, želimo znati… Želimo razumjeti hoćemo li u studenom imati snažnu potporu SAD-a ili ćemo biti sami.”

Trump i Zelenski susreli su se u SAD-u prošli tjedan gdje je predsjednički kandidat rekao da je “puno naučio” dok se rat nastavlja, ali je istaknuo da se njegovi stavovi o vlastitoj sposobnosti okončanja rata “što je prije moguće” nisu promijenili.

Nedavno je Trumpova retorika prema Zelenskom i potpori SAD-a Ukrajini postala sve kritičnija. Tvrdio je da Zelenski želi da demokrati pobijede na predstojećim predsjedničkim izborima, nazivajući ga “najvećim prodavačem na svijetu”.

Trump je također kritizirao Zelenskog ranije u rujnu jer je odbio “sklopiti dogovor” s Rusijom i optužio ga da je “iznio male ružne klevete” prema njemu. Ali u intervjuu za The Washington Post objavljenom 30. rujna, Trump je rekao da mu se “sviđa” Zelenski i da je “imao dobar odnos” s njim dok je bio na dužnosti, prenio je Kyiv Independent.

You may also like

Verified by MonsterInsights