Home Izdvojeno Raduj se narode, dolazi bolje sutra, obećaše, istina bez garancije

Raduj se narode, dolazi bolje sutra, obećaše, istina bez garancije

by Ante R.

Kaže baka Mara iz moje ulice – “Toliko svi obećavaju da sam poručila unucima da se spremaju na povratak kući iz Njemačke, obećala sam im skuhati lešo janjetinu, jer kaže naš kancelar da ću imati mirovinu 750 eura, ma on kao Tito što je obećao to je i dao. Oni meni da sam lakovjerna, ja nima, ma nisam ja svom Plenkiju vjerujem.”

Ali nije baka Mara naivna, obećao njoj njen Adeze malo pripomoć, samo mora malo agitirati, faliti Plenkija, a napadati sve one koji lažu, a zna ona da svi oni lažu, lažu dok im guzica ne utone u duboku saborsku fotelju, krojenu taman za njihovo ugojeno dupe i lice izbrazdano i očvrsnulo da može primiti sve i udarce i ponešto drugo. Za njih ne vrijedi ona narodna da je obraz svetinja.

Zna baka Mara da su i drugi isti, i onaj s Pantovčaka koji bio opet htio biti kalif umjesto kalifa, koji laje, ali zna Mara da ćuko koji laje ne grize. Uostalom, taj gore s Pantovčaka ima slabe zube, tako da ne može ni ugristi.

I opet će nam sabornica biti puna fiškala, loših fiškala, neki su bolji pjevači poput Velikog Peđe koji pjeva Čavoglave skoro kao Thompson. Svi bježe na sigurnu plaću, čudi me da se Crna Dalija nije priklonila nedjeljnim klečavcima na trgovima jer ona već ima iskustva iz odvjetničke karijere. Kreš Beljak će biti kao spasitelj, objasnit će nezaposlenim kako loviti ribu, dobro nije riba, ali zaraditi se da za ribu. Tu je i druga narikača, ona iz splitskog političkog OPG-a, a i njen poslovođa će biti uz nju, on je stručnjak za plaćanje kazni, samo ne znam hoće li uz njih biti i prvi antisemit Splita i tjelohranitelj, stručnjak za splitski pazar.

Tu nam je i Anka, ma tko ne zna Anku, stručnjakinju za jahte i obnovu. Kakvim je samo WC četkama opremila obnovljene kuće u Gunji. Tu je i dežurni liberal i prvo grlo medija kada treba braniti neobranjivo. Toliko je često bio na javnoj televiziji da je i portir mislio da tamo radi. Tu su i naši Istrani, oni vrebaju iz prikrajka i gledaju kome će faliti rukica da dobro trguju, a i Ratko je tu, vječiti Ratko koji je opet dobro trgovao.

Ali oni ne obećavaju, oni samo klimaju glavom kada posilnom kalif s Pantovčaka nešto naredi, a mali veliki od palube otpjeva. Ma zapjevao bi on i Juru i Bobana i to trijezan ako kalif naredi. Neće kalif Katu šmajser, pa sad ona sprema osvetu, treba zatući neprijatelje socijalizma. Eto i Krešo ju izdao, a mislila je da je on pravi revolucionar.

Ako ste mislili da sam zaboravio družinu s Mosta ili možda ispod mosta, pogriješili ste. Izgleda da je Božo bio na savjetovanju kod fratra i malo promijenio retoriku i primirio druga svoga i budućeg premijera Nikolu. Primirio se i Bruce Lee iz Mostara, a i gospođa, postali iskonski desničari, sve dok ne zazvoni telefon s poznatim brojem.

Narode radujte se, dolaze darovi, od Boga i Plenkija, Anke i Zoke, od Kreše i Peđe, od Marijane i Ivice i mnogih neznanih budućih foteljaša, neću reći uhljeba, pregrubo je.