Home Izdvojeno RAME UZ RAME S KATOM “ŠMAJSER” Ovako je o Bleiburgu govorio popularni lovac: ‘Neprimjereno je ustaše zvati hrvatskom vojskom’

RAME UZ RAME S KATOM “ŠMAJSER” Ovako je o Bleiburgu govorio popularni lovac: ‘Neprimjereno je ustaše zvati hrvatskom vojskom’

by Ante R.

Parlamentarni izbori samo što nisu. I dalje čekamo službeni datum izlaska na birališta, no sve je izglednije kako će se to dogoditi do sredine svibnja. Uskoro će i izbori za EU parlament, a mi se prisjećamo kako je to izgledalo prije četiri godine.

Ususret tadašnjim izborima koji su donijeli pobjedu HDZ-u, na Strossmayerovu trgu u Zagrebu Radnička fronta je održala tiskovnu konferenciju povodom obilježavanja odmazda nakon Bleiburga 1945. Na njoj su govorili redom Katarina Peović i David Bilić, a manje je poznato kako se tada u političkim vodama okušao i poznati televizijski “lovac” s HRT-ove Potjere – Krešimir Međeral Sučević.

On je na početku press konferencije, ususret komemoraciji žrtvama Bleiburga izjavio kako je sramotan način na koji se odmazda nakon predaje ustaša, četnika, ljotićevaca, nedićevaca, nacista i ostalih fašističkih snaga i okupatora u Bleiburgu 1945. danas prikazuje u javnosti.

Oštar istup popularnog Lovca, ubijene na Bleiburgu ne smatra žrtvama
“Takav besraman i profašistički tretman ovih događaja se opet ponavlja i ove godine ‒ polaganjem vijenaca na Bleiburgu od strane državnih vlasti i neoustaškog Počasnog bleiburškog voda”, rekao je.

Dodaje kako je sramotno što se sve obilježava i u vjerskim objektima. Pa tako spominje kako se u “katoličkim i islamskim vjerskim obredima na Mirogoju te misom u Sarajevu, sve uz svesrdnu medijsku podršku državne televizije”, sramno obilježava Bleiburg.

Nastavio je u slIčnom tonu, uz manjak empatije prema ubijenima. “O ubijenima i događajima nakon rata se može i treba otvoreno govoriti, no krajnje je neprimjereno ubijene ustaše nazivati ‘hrvatskom vojskom”, tvrdi Međeral.

Spominjao i Mussolinija
Pojašnjava kako je jedina tadašnja hrvatska vojska bili partizani, u kojima je i bila premoćna većina etničkih Hrvata. Nastavlja kako je “dekontekstualizirano i povijesno je neprihvatljivo o ubijenima govoriti kao “nevinim žrtvama”, s obzirom na to da je velika većina ubijenih fašista tvrdi, bila kriva za ogromne zločine u Drugom svjetskom ratu, prenosi Direktno.hr.

“Bilo im suđeno ili ne, ubojice 20.000 djece samo u Jasenovcu, ne mogu se nazivati ‘nevinim žrtvama’. Ako je svak kome nije suđeno nevin, onda su nevini bili i Benito Mussolini ili, puno kasnije, Osama bin Laden, obojica smaknuta bez suda”, izjavio je popularni “Lovac”. Nije poznato hoće li se Međeral i ovog proljeća aktivirati na političkoj sceni. Posljednji put kada je istupio, baš u svibnju 2020. godine, na razgovor ga je navodno pozvao njegov poslodavac HRT.

You may also like

Verified by MonsterInsights