Home Izdvojeno SAD je objasnio zašto Ukrajina neće moći pogoditi većinu ruskih zračnih luka s ATACMS-om

SAD je objasnio zašto Ukrajina neće moći pogoditi većinu ruskih zračnih luka s ATACMS-om

by Ante R.

Kako saznaje Ukrajinska pravda američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je tijekom brifinga da je izjava da će Ukrajina uz pomoć ATACMS-a moći pogoditi većinu vojnih zrakoplova iz kojih Rusija napada ukrajinski teritorij lažna. Prema njegovim riječima, 90 posto ruskih zračnih baza nalazi se dalje od 300 km od ukrajinske granice.

“Ništa se nije promijenilo u našoj politici u pogledu napada duboko u Rusiju i preko ruskog teritorija. Također mislim da je važno napomenuti, ako smijem, da 90% zrakoplova koje Rusija koristi za navođene zračne bombe i bombe dugog dometa raketnih napada, procjenjujemo da je – 90% njih locirano dalje od 300 kilometara od ukrajinske granice, duboko u Rusiji, izjavio je Kirby.

Dakle, jednostavno ćemo im dati ATACMS i reći – “u redu!” A moći će pogoditi većinu ruskih zrakoplova u zračnim bazama odakle se izvode udari na Ukrajinu – nije istina. Ovo je pogrešan argument.”

Pojedinosti : Istodobno, savjetnik Bijele kuće za komunikacije u području američke nacionalne sigurnosti istaknuo je da SAD nastavlja raditi na jačanju ukrajinske protuzračne obrane:

“Ono što Putin radi je udaranje na civilnu infrastrukturu, pokušavajući, posebno uoči zime, izbaciti elektromreže. To je odvratno. Nažalost, to je njegova metoda. To nije nešto novo što nije radio i prije. To je odvratno”, rekao je.

Ništa se nije promijenilo u našem stavu da Ukrajina treba moći koristiti raspoložive alate za svoju obranu. I zato je protuzračna obrana i dalje važna tema u ovim sigurnosnim paketima koje osiguravamo kako bi mogli pomoći u obrani od ovih napada na njihovu energetsku infrastrukturu.”

Podsjećamo, ATACMS je kompleks balističkih projektila koji proizvodi američka obrambena tvrtka Lockheed Martin. Projektili dugi četiri metra, promjera 610 milimetara i težine više od jedne i pol tone mogu nositi i pojedinačne bojeve glave i kasetna punjenja. Najnogometnije verzije raketa ATACMS sposobne su pogoditi ciljeve na udaljenosti do 300 kilometara. Ukrajina bi mogla dobiti modifikacije ovih projektila, koji mogu pogoditi ciljeve u rasponu od 25 do 165 kilometara.

Napominjemo da je i Hrvatska sklopila dogovor s američkim partnerima o isporuci sustava HIMARS za Hrvatsku vojsku.

You may also like

Verified by MonsterInsights