Home Izdvojeno SAD vjeruje da se Iran priprema za napade balističkim projektilima na Izrael

SAD vjeruje da se Iran priprema za napade balističkim projektilima na Izrael

by Kristina B

Bijela kuća priopćila je da se Iran priprema za neminovno pokretanje napada balističkim projektilima na Izrael, prenosi Politico.

“Aktivno podupiremo obrambene pripreme za obranu Izraela od ovog napada”, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće u izjavi. “Izravan vojni napad Irana na Izrael imat će teške posljedice za Iran”. Glasnogovornik iranske misije pri Ujedinjenim narodima nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Upozorenje dolazi usred kopnenog upada izraelskih snaga u Libanon gdje provode napade na militantnu skupinu Hezbollah koju podržava Iran. Prepadi su dio tekuće kampanje Izraela da degradira položaj Hezbollaha u Libanonu.

Glasnogovornik izraelskog veleposlanstva u Washingtonu odbio je odmah dati komentar.

Operacija “Sjeverne strijele”: Izraelska vojska potvrdila kopnenu ofenzivu na Libanon, na jugu se vode intenzivne borbe s Hezbollahom

Tijekom proteklih nekoliko tjedana Izrael je ciljao na više zapovjednike Hezbollaha detoniranjem eksploziva u dojavljivačima i voki-tokijima te pokretanjem zračnih napada na zapovjedne centre grupe u Bejrutu – od kojih je jedan ubio vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

SAD je očekivao značajnu odmazdu Irana nakon izraelskog pritiska na tu skupinu.

Tijekom vikenda, SAD je pojačao svoju vojnu prisutnost na Bliskom istoku kako bi odvratio daljnje nasilje i zaštitio američke interese. Ministar obrane Lloyd Austin naredio je nosaču zrakoplova USS Abraham Lincoln i njegovim pratećim razaračima da ostanu u regiji, dok su također povećane mogućnosti zračne podrške. Pentagon je stavio dodatne trupe u pripravnost i produžio razmještaj USS Wasp Amphibious Ready Group u istočnom Sredozemlju.

You may also like

Verified by MonsterInsights