Sudski zaključak uslijedio je nakon što je vlasnica jednog splitskog stana lani u siječnju podneskom izvijestila sud da je na njezinoj nekretnini još i tada bilo uknjiženo založno pravo u korist Saveza omladine Hrvatske.

Stoga je vlasnica tog stana predložila da se upiše stečajna masa i imenuje stečajni upravitelj kako bi mogla ishoditi brisovno očitovanje za to uknjiženo založno pravo.

Vlasnica tog stana uplatila je u veljači ove godine 1619 eura na račun stečajne mase Socijalističke omladine te joj je izdano brisovno očitovanje. Prema dostupnim podacima, to je posljednji stan koji je bio u (su)vlasništvu te udruge, a za istaknuti je i da je još u siječnju 2017. sudskim rješenjem bio određen upis stečajne mase Saveza omladine Hrvatske jer je u korist “omladinaca” bila upisana hipotekarna zabilježba na stan u vlasništvu jednog Zagrepčanina,

Savez omladine Hrvatske sljednik je Narodne omladine Hrvatske koja je, kako ističu povjesničari, bila masovna obvezatna organizacija mladih u kojoj se provodila komunistička indoktrinacija, ali se i nudio oblik svojevrsnog samoorganiziranja u “socijalistički” dopuštenim gabaritima.

Od 1946. organizacijama omladine povjerene su i omladinske radne akcije, kao volonterski rad u obnovi zemlje, unutar kojega se ideološki promovirao kult rada. Od 1963. Narodna omladina u bivšoj Jugoslaviji i njezinim republikama mijenja ime u Savez omladine, a nakon 1974. u Savez socijalističke omladine Hrvatske (SSOH).

Adresa Saveza omladine Hrvatske, prije brisanja te udruge 2016., bila Iblerov trg 9 u Zagrebu gdje je ujedno i sjedište Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).